Zukorlić pozvao na bojkot popisa stanovništva

Bošnjaci će bojkotovati predstojeći popis stanovništva u Srbiji, odlučilo je Predsedništvo Bošnjackog nacionalnog veća, koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić.
Bošnjaci će bojkotovati predstojeći popis stanovništva u Srbiji, odlučilo je Predsedništvo Bošnjackog nacionalnog veća, koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić.

Ta odluka je, kako kaže, posledica celokupnog ponašanja vlasti u Srbiji prema Bošnjacima. On je ostavio mogućnost da se odluka preinači, ukoliko obrasci za popis budu štampani za Bošnjake na bosankom jeziku i latiničnim pismom i ukoliko bude bila obezbeđena kontrola procesa popisa.

Zukorlić je naveo da su obrasci štampani na srpskom jeziku i ćirilici i da su permanentno na proteklim popisima falsifikovani rezultati popisa kako bi se eliminisao uticaj Bošnjaka. Prema njegovim rečima, dosadašnja praksa je pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana permanentno falsifikuje, umanjivanjem njihovog broja izazivajući na taj način konfuziju pri utvrdjivanju nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta. Dodaje da je u Novi Pazar prispelo oko 82.000 obrazaca za popis, dok u tom gradu prema poslednjem popisu živi blizu 100.000 stanovnika.
  • semtex

    29.09.2011 08:23
    @Richard Rublev
    Cekaj malo...kada im treba pasos ove drzave onda je to ok,a popisna lista nije?Neces da ucestvujes u popisu,nema problema...kada dodjes u drzavnu ustanovu da nesto resis drzavni sluzbenik ti kaze "a ko si ti?gradjanin ove drzave nisi jer te nemamo u evidenciji gradjana".U krajnjem slucaju u Hrvatskoj je uradjen popis stanovnistva sa listama na Hrvatskom jeziku,ako zanemarimo da je bilo sugerisanja Srbima da se izjasne kao "grko katolici",zasto bi Srbija imala drugacije standarde?Zasto bi imala drugacije standarde prema manjinama od bilo koje druge Evropske drzave?
  • G

    27.09.2011 21:43
    Interesantno je kako ovakvi, valjda ljudi u medije vole da plasiraju populističke izjave tipa "celokupan odnos prema bošnjacima", bez ikakvih dokaza kako su to bošnjaci u Srbiji diskriminisani u odnosu na srbe ili druge narode. Otprilike u rangu kao što su albanci protestvovali da nemaju slobodu kretanja, bez ikakvog navođenja niti obrazloženja na koji to način nemaju slobodu kretanja. Uzgred, dobro bi bilo znati, da li još neka zemlja u EU ima ovakve obrasce na svim jezicima manjina, i zbog čega je jezik na obrascima bitan nekome ko iste neće popunjavati?
  • 27.09.2011 17:23
    naplatiti im kaznu zbog odbijanja popisa, napunuti budžet Srbije.
    Ako mogu da prete MENI kaznom,neka je naplate njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija