Lokalnim samoupravama od danas više para

Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave danas stupaju na snagu, a omogućiće da gradovi i opštine dobijaju dvostruko više prihoda od poreza na zarade.

Izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave danas stupaju na snagu, a omogućiće da gradovi i opštine dobijaju dvostruko više prihoda od poreza na zarade.

Tim zakonom, usvojenim 27. juna, predviđeno je da najviše novca iz transfera solidarnosti pripadne nerazvijenim opštinama. Lokalne samouprave će, umesto dosadašnjih 40 odsto, dobijati 80 procenata sredstava od poreza na zarade.

Izuzetak je Beograd, koji će dobijati 70 odsto od tog poreza. Grad Beograd od sutra neće dobijati transfere iz republičkog budžeta jer će taj novac, kao transfer solidarnosti, pripasti drugim gradovima i opštinama.

Lokalne samouprave će ubuduće finansirati projekte od lokalnog značaja, a samo one koje su u četvrtoj grupi razvijenosti, u kojoj se nalaze najnerazvijenije opštine i gradovi, za te projekte će moći da konkurišu i kod republičkih organa, javnih preduzeća, agencija, ali i međunarodnih fondova. Opštine i gradovi samostalno će utvrditi maksimalan iznos godišnje lokalne komunalne takse.

  • Optimista

    06.10.2011 13:28
    isplivala je konacno jedna dobra inicijativa....
    Nisam bila skepticna,ali sam mislila da ce im trebati mnogo vise vremena...svaka cast URS-u...konacno ce i manji,perspektivni gradovi i opstine imati sansu da krenu napred,a ljudi nece morati zbog ciljeva i ambicija masovno da se sele iz svog grada...bravo
  • Detelinarac

    04.10.2011 18:45
    Super!!!
    Najzad ćemo našim parama izgraditi vrtiće, obnoviti škole kompjuterima, napraviti dečija igrališta... Samo tako, svaka čast URS...
  • zoli

    03.10.2011 08:56
    Da li se neko seca...
    Kad se samo setim da su jedino Majini odbornici glasali za ovo u Skupstini grada. A sa druge strane DS, SRS, Liga, SPO i svi ostali ko zna ciji odbornici. Niko osim URS-a nije hteo ovo da podrzi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija