"Kapitulacija države pred nasiljem"

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je žaljenje zbog "sada već, činjenice da Srbija nije bezbedno mesto za one koje se po seksualnoj orijentaciji razlikuju od većine" i postavio pitanje u kom pravcu će se kretati Srbija sutra.

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je žaljenje zbog, "sada već, činjenice da Srbija nije bezbedno mesto za one koje se po seksualnoj orijentaciji razlikuju od većine" i postavio pitanje u kom pravcu će se kretati Srbija sutra.

 

Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova i nisu imali šta drugo da urade već da tu činjenicu priznaju i konstatuju, kaže se u saopštenju zaštitnika građana. "Ono što je osnovno pitanje je šta je proteklih dana i meseci rađeno da takva odluka bude neizbežna i u kom pravcu će se Srbija kretati sutra. Svako od nas treba da se zapita da li će sutra, i kod koga stvarno, morati da ide po dozvolu da bi se, iako po nečemu u manjini, osećao slobodno u svojoj zemlji i koristio neko od prava zagarantovanih njenim Ustavom", upozorio je Janković.

Član OO Parade ponosa Goran Miletić ocenio je da odluka o zabrani održavanja te manifestacije predstavlja kapitulaciju države pred huliganima i nasilnicima. Miletić je rekao da su državne institucije propustile priliku da se tokom godinu dana, od prethodne Parade ponosa, obračunaju sa onima koji su učestvovali u neredima i napadima na policiju i građane. "Potpuno je neverovatno da policija nije to uradila. Četiri meseca smo pripremali Paradu ponosa, ali država ništa nije preduzela", rekao je Miletić.

Više nevladinih organizacija je izrazilo žaljenje zbog zabrane skupova visokog rizika najavljenih za vikend, među kojima je bila i "Parada ponosa". NVO su ocenile odluku o zabrani kao povlačenje države pred pretnjama ultradesničarskih organizacija. Građanske inicijative smatraju da nacionalnu bezbednost ugrožava pre svega nespremnost i nemoć državnih institucija da se obračunaju sa ekstremističkim grupama koje su najavile različite oblike nasilja.

Žene u crnom ocenjuju da je zabranom "država predala Beograd i Srbiju fašistima" i upozoravaju da nacionalšovinizam i klerofašizam ponovo postaju vladajuća ideologija u Srbiji. Helsinški odbor za ljudska prava je "Paradu ponosa" ocenio kao test društvene i političke emancipacije države i poručio da je odluka o zabrani skupova pokazatelj nemoći i neodlučnosti vlasti.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, organizacije Dveri i Obraz podržali su otkazivanje Parade ponosa, a
Jedinstvena Srbija je otkazala  "Porodičnu paradu" koju je bila najavila za nedelju u Jagodini. Udruženje policije "Solidarnost" pozdravilo je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani svih javnih okupljanja zakazanih za vikend. "Solidarnost" navodi da ne prihvata tumačenje da je takvom odlukom vlast ustuknula pred huliganima, jer "kao profesionalci znamo da je ona doneta isključivo sa bezbednosnog aspekta".

  • sale novosadjanin

    01.10.2011 20:32
    @pera
    ko ti s.era?
    sta stalno nekoga iz VOJVODINE terate da ide tamo bogu iza nogu?
    pa kome se ide,ima svakodnevno direktnu liniju do kosova ili ne znam ti ja gde!!
    gradjani VOJVODINE potrebni su VOJVODINI a ne da ostavljaju kosti tamo daleko !!!1
  • PEra

    01.10.2011 19:37
    Setaci
    Nek idu ovi ponosni homoseksualci tamo na Jarinje ili u Pristinu da se ponosno seckaju, pa da jednu udarcem :D ubijemo dve muve. a ne da evropa da od nas pravi govna.
    Dacic mora poslati onda na kosovo i policiju!! a to verujem itekako prizeljkuje, podsvesno!

    poenta pride-a nije da se oni setaju, nego da guraju prst u oko.
  • Sima

    01.10.2011 17:54
    parada
    Vi sto niste homoseksualci, a podrzavate paradu (zaludeli propagandom), sutra kad bude parada , a vi setate sa vasim sinom, recite mu : sine pa ti mozes da biras oces da imas zenu i decu ili ces da budes peder pa da te .... u dupe, svejedno je

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija