Egereši očekuje izmenu Zakona o restituciji

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši očekuje da Zakon o restituciji bude korigovan ili povučen, jer je njegovim usvajanjem, kako kaže, legitimizovana kolektivna krivica što je za Srbiju na putu ka Evropi neprihvatljivo.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši očekuje da Zakon o restituciji bude korigovan ili povučen, jer je njegovim usvajanjem, kako kaže, legitimizovana kolektivna krivica što je za Srbiju na putu ka Evropi neprihvatljivo.


Egereši podseća da je Skupština APV još 2003. godine jednoglasno usvojila rezoluciju o nepriznavanju kolektivne krivice.

"Nažalost, oni koji su tada vodili Skupštinu zaboravili su ovaj akt i glasali za Zakon koji faktički legitimizuje kolektivnu krivicu. Očekujem da će se, uz dijalog i razgovor najodgovornijih državnika naše zemlje, Evropske unije, pa i Mađarske, jer je to povezano sa međudržavnim odnosima, naći modus da se ovaj Zakon u narednom periodu  ili povuče ili koriguje", kaže Egereši.

Podsećamo, donošenje Zakona o restituciji, koji je nedavno stupio na snagu, oštro su kritikovali Savez vojvođanskih Mađara i udruženja Nemaca u Vojvodini, zato što smatraju da je njime uveden princip kolektivne krivice za ta dva naroda. Iz istog razloga susedna Mađarska je zapretila blokadom evropskih integracija Srbije. (D.B)

  • Nedjo Licanin

    13.10.2011 17:48
    Spas
    "Mađarska je zapretila blokadom evropskih integracija Srbije" - to Madjari, vi ste nas spas.
  • Novosađanin

    12.10.2011 18:58
    Mađari su uvek branili srpske interese pa što ne bi i sad. Ne brinite vojvođani mađari će tačno znati ko je vojvođanin a ko srbin kad ih bude interesovalo, vi ste sigurni.
  • 12.10.2011 18:25
    Dezer:"Evropska komisija smatra da se Zakonom o vraćanju oduzete imovine ne diskriminišu određene manjine u Srbiji"

    To, kako je dodao taj zvaničnik, jamči da nema kolektivne krivice, već da svi, uključujući i pripadnike i naslednike mađarske okupacione vojske i drugih bezbednosnih snaga u ratnom razdoblju u Srbiji, mogu podneti zahtev za povraćaj imovine, ako zakonskim postupkom dokažu da nisu počinili zločine ili druga kažnjiva dela.

    Teret dokazivanja je na onome ko trazi imovinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.