EU pozitivno o Zakonu o restituciji

Evropska komisija je mađarskoj vladi stavila do znanja da gleda pozitivno na srpski zakon o restituciji, budući da je taj zakon "u skladu s pravnom tekovinom EU" i ne odobrava nikakvu "kolektivnu krivicu" Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine.

Evropska komisija je mađarskoj vladi stavila do znanja da gleda pozitivno na srpski zakon o restituciji, budući da je taj zakon "u skladu s pravnom tekovinom EU" i ne odobrava nikakvu "kolektivnu krivicu" Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine.

To je novinarima rekao visoki zvaničnik Evropske komisije, naglasivši da je šefu diplomatije u Budimpešti predočeno da srpski zakon o restituciji jasno definiše i "postupak individualne rehabilitacije". To, kako je dodao taj zvaničnik, jamči da nema kolektivne krivice, već da svi, uključujući i pripadnike i naslednike mađarske okupacione vojske i drugih bezbednosnih snaga u ratnom razdoblju u Srbiji, mogu podneti zahtev za povraćaj imovine, ako zakonskim postupkom dokažu da nisu počinili zločine ili druga kažnjiva dela.

Visoki funkcioner EK je naglasio da je vlastima u Beogradu kroz konsultacije prilikom izrade zakona ukazano na bitne odredbe koje moraju biti saglasne propisima i "pravnoj tekovini" EU. Vlastima u Beogradu je, takođe, predočeno i da se mora imati puni uvid u primenu zakona o povraćaju nacionalizovane i konfiskovane imovine u Srbiji i da ne sme biti nikakve diskriminacije.

Vlada u Budimpešti je izrazila nezadovoljstvo zbog usvajanja srpskog zakona o restituciji, uz ocenu da se na taj način vrši diskriminacija prema Mađarima i mađarskoj manjini u Vojvodini i uvodi načelo "kolektivne krivice" za zločine u Drugom svetskom ratu koje su počinile mađarske okupacione snage u Vojvodini. Potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen je zapretio blokadom odobravanja statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, rekavši da je Budimpešta "potpuno opredeljena za evropsku integraciju Srbije, ali to članstvo nije ostvarivo sa zakonima koji kolektivno narodima poriču njihova građanska prava".

  • Iza Brda

    13.10.2011 08:38
    Sve ćete komunjare da vratite! Do poslednje cigle... Tapija je jača od vaših besmislenih "zakona" o restituciji. Vlasništvo, privatna svojina, nema veze sa zločinima i zločincima. Zašto svakom ubici ne uzimaju imovinu? Zašto pomagačima ubice ne uzimaju imovinu? Neka se kolonisti spremaju u zavičaj, odakle su i došli. Dobro nam došli Nemci nazad. I još nešto: koliko od vas zna da Geringova porodica, dan danas živi u svojoj porodičnoj kući u Berlinu. Gering je svoj zločin platio glavom, a ne imovinom. Komunjare, razmišljajte o tome, dok još malo živite u tudjoj imovini.
  • sremac

    12.10.2011 21:14
    @G
    "Samo oblačenje uniforme jeste zločin. Zemlja je napadnuta od strane agresora, i vi umesto da "obučete uniformu" odbrambene vojske, oblačite uniformu okupacione, i onda se čudom čudite što vas je neko proterao i/ili oduzeo imovinu."

    Ok, hajde onda da to pravilo primenimo na sve koji su prisilno obukli uniforme JNA, RSK, RS i bili na tlu Hrvatske i Bosne u vreme kada su obe bile međunarodno priznate države, pod komandom oficira i političara osuđenih za ratne zločine!

    Pravo je univerzalno, počiva na principima, a vi srbende bi da ga primenjujete kako vam se ćefne. Slika Mikloša Hortija ne stoji u zgradi vlade Mađarske, niti slika Adolfa Hitlera stoji u zgradi vlade Nemačke, ali zato slika Milana Nedića, saradnika Adolfa Hitlera i Mikloša Hortija stoji u zgradi vlade Srbije! Dotični je za razliku od kolega iz Mađarske i Nemačke amnestiran, baš kao i pripanici oružanih formacija kvinsliške Srbije. Kome vi držite lekcije o fašizmu?
  • janko

    12.10.2011 17:29
    @G
    a sta je sa ljoticevcima, nedicevcima, sa onim bradatim fasistickim prvoborcem sto mu koske trazite i ostalima sto su pruzali "otpor" partizanima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.