Preporuka za kandidaturu bez datuma

Evropska komisija (EK) preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju. Komisija je preporučila da pristupni pregovori počnu čim Srbija ostvari "dodatni značajan napredak u daljoj normalizaciji odnosa sa Kosovom".

Evropska komisija (EK) preporučila je da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Evropsku uniju, "uz razumevanje da će se dijalog Beograd-Priština obnoviti i da će se u dobroj veri sprovesti postignuti dogovori". Komisija je preporučila da pristupni pregovori počnu čim Srbija ostvari "dodatni značajan napredak u daljoj normalizaciji odnosa sa Kosovom".

Konačnu reč o kandidaturi Srbije i eventualnom otvaranju pregovora o članstvu daće Evropski savet, 9. decembra. Savet je u dosadašnjim slučajevima obično poštovao preporuke Komisije, ali napeta situacija na severu KiM, kao i snažan otpor daljem širenju EU, od strane nekih zemalja, unosi element neizvesnosti u konačan ishod.

Kacin pozdravlja preporuku

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je preporuku Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU. "Danas je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji evropskih integracija Srbije", rekao je Kacin. "Ukoliko Savet podrži ovu preporuku na decembarskom zasedanju, Srbija će postati zemlja kandidat; ne njena vlada, niti opozicija, već Srbija kao država i svi njeni građani", naveo je Kacin.

On je ukazao da je i otvaranje pregovora o članstvu u EU "na dohvat ruke ukoliko Srbija ispuni zadate uslove". "Samo Beograd može osigurati ovu odluku Saveta EU brzom obnovom dijaloga s Prištinom i konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije", poručio je Kacin i dodao da Priština nije jedina sa kojom treba razgovarati. "U ovom momentu radi se i o dijalogu s Mađarskom, Nemačkom, Francuskom i Holandijom i drugim državama, jer je potrebno povratiti međusobno poverenje koje je narušeno", izjavio je on.

Prema rečima Kacina, Srbiji je, sem toga, preko potreban i socijalni dijalog zbog teške ekonomske situacije u kojoj njeni građani žive. "Poboljšanje položaja se nalazi jedino u povećanju stranih investicija koje će doći u većem obimu sa statusom kandidata", zaključio je specijalni izvestilac.

  • Bolero

    14.10.2011 23:21
    Nista nama ta kandidatura nece promeniti zivot na bolje...i dalje necemo imati posla i dalje cemo se brinuti za svoje bolje sutra.
  • stole

    13.10.2011 18:09
    Sad idu prevremeni izbori pa je to opravdanje bar nešto se uradilo,toliko o kandidaturi ,a Kosovo će tek biti problem jer se on odlaže zato što je sve podređeno u korist vladajuće elite koja uveliko ide u izbore i to prevremene a da to opozicija bude iznenađena.
  • Пера

    13.10.2011 12:49
    Еу
    Канда смо у сватовима без .....!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija