Dežer: Zakon o restituciji ne diskriminiše manjine

Evropska komisija smatra da se Zakonom o vraćanju oduzete imovine ne diskriminišu određene manjine u Srbiji, ali će u tom kontekstu posebno pratiti primenu tog zakona i zakona o rehabilitaciji, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.
Evropska komisija smatra da se Zakonom o vraćanju oduzete imovine ne diskriminišu određene manjine u Srbiji, ali će u tom kontekstu posebno pratiti primenu tog zakona i zakona o rehabilitaciji, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja izveštaja o napretku Srbije i Mišljenja Evropske komisije rekao da je zakon o restituciji proučila "pravna služba u Briselu" i da ga Komisija ne smatra "diskriminatorskim u pravcu neke određene grupe".

On je naglasio da će "mnogo toga zavisiti" od primene zakona o rehabilitaciji.

"Vrlo je važno da zakon o rehabilitaciji donese očekivane rezultate u tom smislu. Mi ćemo aktivno pratiti primenu zakona", dodao je Dežer i podsetio da se na zakon o restituciji čekalo više od 10 godina.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je novinarima u Briselu a pitanje o srpskom zakonu o restituciji da je Komisija u kontaktu sa mađarskim vlastima i da zajedno razmatraju pitanje sa pravnog stanovišta.

File je ocenio da postoji potreba da se taj zakon primenjuje na transparentan način i bez diskriminacije i da će Komisija pratiti primenu tog zakona.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da građani, u slučaju da se javi problem diskriminacije u vezi sa restitucijom, treba da se u skladu sa procedurom obrate vlastima, a zatim, ako to ne donese rezultate, Ustavnom sudu.

On je ponovio da u EU ne postoji propisani obavezni model restitucije već da se različita rešenja primenjuju u različitim članicama, poput zamene imovine u Sloveniji.

"Kako će zakon izgledati zavisi i mora biti prilagođeno lokalnim okolnostima i kontekstu", rekao je Dežer.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.