Privođenja u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu

Privedene osobe osumnjičene da su u bliskoj vezi sa Mevlidom Jašarevićem, koji je pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, puštene su nakon obavljenog informativnog razgovora, rečeno je u MUP-u.

Privedene osobe osumnjičene da su u bliskoj vezi sa Mevlidom Jašarevićem, koji je pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, puštene su nakon obavljenog informativnog razgovora, rečeno je u MUP-u.

Policija je, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom, u subotu ujutru nakon pretresa 18 objekata privela 17 osoba u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, kao i jednog državljanina BiH, za koje se sumnja da su pripadnici radikalnog krila vehabijskog pokreta. Policija je pronašla pet vojnih uniformi, tri veća noža, jednu sablju, nekoliko bejzbol palica, "kao i literaturu koja opisuje i propagira ideje vehabijskog pokreta".

Akciju policije protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice izveli su Žandarmerija, Služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije. Akcija je sprovedena nakon što je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, pripadnik vehabijskog pokreta, u petak pucao na ambasadu SAD u Sarajevu.

Opasnost od terorizma u Srbiji nije velika

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je da je Srbija ugrožena terorizmom iz tri potencijalna izvora od kojih su najveća pretnja radikalne forme islama, odnosno vehabijske organizacije. On je naveo da opasnost od terorizma u Srbiji nije velika, ali da svakako postoji. "Vehabijske organizacije mogu delovati ili zbog rešavanja pitanja u Sandžaku ili kao deo globalne islamističke mreže, što se desilo u petak u Sarajevu", rekao je Dragišić. "Jašarević je, kao deo međunarodnog islamističkog pokreta, pucao na ambasadu SAD i poručio da Amerika treba da 'digne ruke od muslimana'", rekao je Dragišić i dodao da se napad po toj logici mogao dogoditi i na ambasadu SAD u Beogradu.

Prema njegovom mišljenju, drugi mogući izvor terorizma na Srbiju je vezan za pitanje statusa Kosova, ali kako je kazao, ta mogućnost je trenutno mala, "zbog odgovarajućih političkih okolnosti" za albanske ekstremiste.

  • nova moda

    29.10.2011 13:55
    u bosni
    trofrtaljke, kalaš i brada bez brkova .Sezona jesen zima 11-12

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.