Muslimanski vernici slave Kurban Bajram

Islamski vernici u naredna četiri dana slave hadžijski Kurban bajram ili Dan žrtve. Prvi dan Bajrama vernici širom sveta proslavili su moleći se u džamijama.

Islamski vernici u naredna četiri dana slave hadžijski Kurban bajram ili Dan žrtve. Prvi dan Bajrama vernici širom sveta proslavili su moleći se u džamijama. 

Milioni muslimana početak BajrIslamski vernici u naredna četiri dana slave hadžijski Kurban bajram ili Dan žrtve. Prvi dan Bajrama vernici širom sveta proslavili su moleći se u džamijama.

"Fantastično, ovo je neverovatan osećaj! Ovo je veliki užitak, nešto o čemu sam davno sanjao i što mi se konačno ostvarilo. Oduvek sam maštao da dođem u ovde i na kraju se i dogodilo" , kaže Hasan Abu, hodočasnik iz Gane.

"Osećam se odlično, što sam obavio hadžiluk, kada sam bio mlad. A sada sam srećan što sam ovde sa celom porodicom" , objašnjava Sarferaz Halim iz Indije.

Prvi bajram posle arapskog proleća u Egiptu. Kairski Tahrir skver ispunjen je vernicima, koji po prvi put nisu bili okruženi policijskim obezbeđenjem.

"Nismo videli ovo ranije. Nekada su bile rapoređene snage oko džamije, ali sada svako može slobodno da se moli. Hvala Bogu na ovome i nadam se da ćemo postići ciljeve koje smo sebi zadali tokom revolucije" , priča Lajla Abdel Razik.

Prva bajramska molitva okupila je muslimanske vernike i u ruskoj prestonici. Ni temperatura od čak -8 stepeni nije ih pokolebala da čekaju ispred džamije kako bi prisustvovali Bajram namazu. Ipak smatraju da bi u centru Moskve mogla da se izgradi još jedna svetinja.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

  • Pravoslavac

    06.11.2011 22:53
    Sviđa mi se taj običaj kod muslimana tj islamskih vernika koji slave Kurban bajram, da za tri dana treba da obiđu što više prijatelja i rodbine. To je lepo i trebalo bi usvajati lepe običaje iz drugih religija.
  • Lalla

    06.11.2011 21:37
    cestitke...
    BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!!!!!!
    Svima koji slave;da proslave u miru i blagostanju!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.