Suđenja lekarima traju i po 10 godina

Suđenje pojedinim lekarima zbog nemara traje i deceniju. Porodice se bore da bi podigle tužbe, da bi na kraju čekale godine da krivci budu osuđeni.
Suđenje pojedinim lekarima zbog nemara traje i deceniju. Porodice se bore da bi podigle tužbe, da bi na kraju čekale godine da krivci budu osuđeni.

 

Pojedini slučajevi iz Srbije ušli su u sudsku praksu UN, a drugi se navode kao klasičan primer nesavesnog lečenja. I najjednostavnije hirurške procedure, koje su za mnoge pacijente bile kobne, u sudovima se pretvaraju u maratonske procese.

Milena Gavrilović, majka petogodišnjeg Stefana, koji je pre 14 godina preminuo posle rutinske operacije krajnika u Institutu za majku i dete, do danas nije dobila odgovor na pitanje - ko je kriv za smrt njenog deteta.

"Dr Jovica Karanov, koji je operisao Stefana, oslobođen je krivice. Tražili smo da se optužnica proširi i na dr Božidara Vlajića koji je postavio dijagnozu da Stefan ima šigelu, a ne sepsu, kako je kasnije zaključio i Sudsko-medicinski odbor. Tužilaštvo je odbilo. Onda smo mi preuzeli krivično gonjenje i uspeli da pokrenemo istragu protiv njega, a četiri godine kasnije i da podignemo optužnicu", kaže Milena.

Više od decenije porodica Zorana Matića, koji je preminuo od plućne embolije posle rutinske operacije vena potkolenice, čekala je prvostepenu presudu. Na godinu dana zatvora osuđen je dr Dragoslav Vukajlović, iz privatne klinike "Decedra“. Iste one na kojoj je Jelica Radović pre pet godina operisala čukljeve i preminula.

Na korak dalje do pravde je porodica psihijatra Ivane Đurđić (31), koja je preminula pre 11 godina. Anesteziolog Vlado Andrić osuđen je dva puta na po tri godine zatvora zato što je tokom porođaja carskim rezom ubacio tubus Ivani u jednjak umesto u dušnik, i tako je ugušio. Predmet je po Andrićevoj žalbi u Apelacionom sudu u Beogradu, ali ni do danas nije jasno kako Andrić nije primetio da su joj zbog gušenja poplavele usne, jagodice na prstima...

"Nijednom mi se za ovih 11 godina nije izvinio, niti ijednim gestom pokazao da mu je žao", priča Ivanin suprug, takođe psihijatar, dr Slavoljub Đurđić.

Slučaj Zorana Novakovića (25), iz Beograda, koji je pre osam i po godina preminuo zbog komplikacija zapaljenja zuba, stigao je čak i do Komiteta UN za ljudska prava. Ovaj momak, koji je zbog izvrsnog zdravlja služio vojsku u prestižnoj diverzantsko-izviđačkoj jedinici, preminuo je 30. marta 2003. godine posle nedelju dana lečenja na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju, sa teškom infekcijom kao posledicom zapaljenja zuba. Tužilaštvo je nekoliko godina kasnije podiglo optužnicu protiv nekoliko lekara, ali su majka i sestra insistirale da se na njoj ne nalaze imena svih odgovornih. Pošto istražni sudija nije hteo da pokrene istragu protiv bivšeg načelnika Maksilofacijalne hirurgije i šefa stacionara, Zoranova porodica se žalila Apelacionom sudu i izdejstvovala krivični postupak i protiv njih dvojice.

Posle deceniju dugog procesa, sud je oslobodio i šestoricu lekara nekoliko instituta Kliničkog centra Srbije zbog smrti Marine Mijalković 1993. godine. Ipak, njena porodica je podnela parničnu tužbu protiv njih i zatražila odštetu. Suđenje još traje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.