Potpisana Deklaracija o izbeglicama

Ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH potpisali su u ponedeljak u Beogradu zajedničku deklaraciju kojom se četiri države obavezuju na pronalaženje rešenja za preostale raseljenje i izbegle u regionu.
Ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH potpisali su u ponedeljak u Beogradu zajedničku deklaraciju kojom se četiri države obavezuju na pronalaženje rešenja za preostale raseljenje i izbegle u regionu.


Šefovi diplomatija Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore Vuk Jeremić, Sven Alkalaj, Gordan Jandroković i Milan Roćen potpisali su tu deklaraciju na kraju međunarodne konferencije u Palati Srbija posvećene rešavanju problema izbeglih i raseljenih u regionu.

Deklaracija predstavlja okvir za rešavanje najhitnijih problema uključujući obezbedjenje adekvatnih stambenih rešenja za sve izbeglice u kolektivnim centrima i druga ugrožena lica i olakšavanje pribavljanja ličnih dokumenata. Vlade četiri zemlje su takođe formulisale i detaljan plan rada sa preciznim vremenskim rokovima i troškovima.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj navodi da se do danas vratilo oko milion i po izbeglih i raseljenih lica, u slučaju 200.000 lica vraćena je imovina, a u periodu od 2003. do 2010. u BiH je u cilju rešavanja ovog pitanja uloženo pola milijarde evra.

Na teritoriji Zapadnog Balkana ima oko 200.000 raseljenih i izbeglih što je posledica ratova 1991-1995. godine. Visoki komesar za izbeglice UN Antonio Gutereš zbog toga je region uvrstio u pet prioritetnih produženih izbegličkih kriza u svetu koje je potrebno rešiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.