Ugašen "Nolit"

Šest godina posle privatizacije, izdavačka kuća "Nolit" prestala je sa radom.
Šest godina posle privatizacije, izdavačka kuća "Nolit" prestala je sa radom.


Na nedavno završenom 56. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu prvi put ove godine nije bilo "Nolitovog" štanda, niti knjiga ove izdavačke kuće, koja je pre šest godina privatizovana. Ovih dana glavni i odgovorni urednik Zoran Živković raskinuo je radni odnos i tako je praktično na firmu stavljen katanac.

Živković, u izjavi za "Večernje novosti", podseća da je "Nolit" opstajao u državi koja je menjala društvene sisteme, imene i granice i postao kulturna institucija. "Danas se, eto, pretvara u spomenik krajputaš srpske kulture. Oni koji danas slobodno odlučuju o Nolitu nikada neće shvatiti šta su uradili njegovim gašenjem. Ovo je, nažalost, samo jedan od primera naše tranzicije i učinka srpskog neoliberalnog kapitalizma. Zbog toga pitanje za kim zvone Nolitova zvona, više zvuči mučno nego patetično", kaže Živković.

Izdavačka kuća "Nolit" ponikla je iz časopisa "Nova literatura" koji je 1928, Pavle Bihali pokrenuo sa bratom Otom. Zbog svojih levičarskih ideja i izdavačkog posla kojim se tako strasno bavio, Pavle je po okupaciji uhapšen i 19. jula 1941. njegovo ime našlo se na spisku 28 streljanih, koje je objavilo "Novo vreme". Okupacione vlasti su zatim sve "Nolitove" knjige isekle i bacile u stari papir. Posao je nastavio njegov brat, koji je u "Nolitu" radio sve do smrti 1993. godine.
  • milutin

    08.11.2011 07:54
    institucija
    :(
    Postojalo je vreme kada sam u N.Sadu znao po koju knjigu idem u knjizaru Nolita u centru, a po koju na Spens. Ta na Spensu donela je nov duh. I proci ce vremena do pojave slicne kuce koja ce zameniti umeti ovu instituciju sto u zaborav nebrigom otici mora.
  • e, bas necu

    08.11.2011 06:50
    Tuzno, bas tuzno! Koliko sam samo vremena provodila u Nolitovim knjizarama koje su bile sinonim za lepo i moderno... Ovo je demokratija...
  • 07.11.2011 16:58
    Neka nam je Bog u pomoći. Ako nam ima spasa uopšte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija