Danas dijalog o administrativnim prelazima

Razgovori Beograda i Prištine u okviru nove runde tehničkog dijaloga treba da se nastave danas u Briselu gde će predstavnici dve strane razgovarati o pitanju administrativnih prelaza na severu Kosova.

Razgovori Beograda i Prištine u okviru nove runde tehničkog dijaloga treba da se nastave danas u Briselu gde će predstavnici dve strane razgovarati o pitanju administrativnih prelaza na severu Kosova.

Prvog dana razgovora, Beograd i Priština su postigli dogovor o priznavanju univerzitetskih diploma, dok je na polju učešća Prištine na regionalnim skupovima postignut izvestan napredak, ali ne i dogovor, rekao je sinoć Tanjugu šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović. On je kazao da je pitanje prelaza na administrativnoj liniji, koje je glavni kamen spoticanja, ostavljeno za današnje razgovore. "Priština i dalje insistira na simbolizmu koji bi potvrdio njihovu državnost i zato će biti teško doći do sporazuma. Za nas administrativna linija nikad neće biti državna granica, na čemu oni insistiraju", rekao je Stefanović.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri rekla je, uoči početka jučerašnjih razgovora u Briselu, da se nada napretku u razgovorima i da će dve strane pristupiti dijalogu na konstruktivan način. Kada je reč o prelazima na administrativnoj liniji, Tahiri je rekla da je predlog o zajedničkoj kontroli "u skladu sa evropskim standaradima." "Integrisana kontrola granica je evropski način", rekla je ona.

Nastavak dijaloga, koji je u septembru prekinut zbog spora o prelazima Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, predstavlja ključni uslov da bi Srbija 9. decembra od Evropskog saveta dobila status kandidata za članstvo u EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.