Reakcije na poziv predsednika Tadića

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se Srbi sa severa Kosova povuku sa barikada većina parlamentarnih stranaka je podržala, DSS i SRS su protiv, a najveća opoziciona partija SNS nije se oglasila, niti su njeni lideri bili dostupni za komentar.

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se Srbi sa severa Kosova povuku sa barikada većina parlamentarnih stranaka je podržala, DSS i SRS su protiv, a najveća opoziciona partija SNS nije se oglasila, niti su njeni lideri bili dostupni za komentar. URS je mišljenja da je poziv predsednika Tadića logičan, JS smatra da je to poruka Srbije, SPO i LDP ocenili su da je korak u dobrom pravcu, dok DSS smatra da se odustalo od borbe za očuvanje integriteta države, a radikali da predsednik "ne zna šta radi".

"Od početka se znalo da barikade nisu rešenje problema, a učestali incidenti ukazuju da su barikade postale problem za državu", navela je članica Predsedništva URS Suzana Grubješić. Ona je ocenila da je logično da predsednik države pozove građane sa severa Kosova da se povuku sa barikada i omoguće da se nađe rešenje za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Predsednik SPO Vuk Drašković podržao je predsednikov poziv, podsetivši da je ta stranka od početka tražila da se Srbi povuku sa barikada. "Nazivali su nas izdajnicima, stranim plaćenicima, dobijali smo pretnje smrću, a Vlada je podržavala i barikade i taj linč", naveo je Drašković u saopštenju. Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da je poziv Srbima da se povuku sa barikada korak u dobrom pravcu, iako je, kako je naglasio, stigao posle četiri meseca oklevanja. "To može biti korak u dobrom pravcu samo ako bude praćen potpunom iskrenošću prema zemlji i građanima, definitivnim napuštanjem poražene politike - i Kosovo i Evropa i dogovorom sa Evropskom unijom i Prištinom", rekao je Jovanović.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović smatra da je pozivom Srbima na severu Kosova da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva, Tadić pokazao da ne zna šta radi. Za njegovog opozicionog kolegu, šefa poslaničke grupe DSS Miloša Aligrudića poziv upućen Srbima na Kosovu je pokazatelj odustajanja od borbe za očuvanje integriteta države Srbije.

Državni vrh Srbije je jedinstven u odluci predsednika Borisa Tadića da pozove Srbe sa severa Kosova da uklone barikade, izjavio je šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović. "Sve vreme smo govorili da one nisu cilj, već sredstvo i da su uvek i služili za postizanje političkog rešenja", izjavio je Stefanović za "Blic" i ocenio da bi barikade koje ne donose rešenje već samo eskalaciju sukoba samo išle na ruku Prištini i ekstremistima među Srbima na severu pokrajine. "Oni ne žele rešenje već samo potpiruju sukobe građana, a iza svega stoji zapravo ostvarenje njihovih ličnih interesa. U situaciji kada Kfor želi nasilno da ukloni barikade, za državu je najvažnije očuvanje ljudskih života", kazao je Stefanović.

  • munja

    01.12.2011 15:09
    izdaja
    Pa dragi predsednice, da vasa Vlada ima resenje, ali pravo resenje za svoj narod, ne bi bilo potrebe za barikadama. Nisu barikade problem za drzavu, vec ova nesposobna, izdajnicka Vlada!
  • 01.12.2011 14:19
    A da malo ne bude vise nikakve vlade
    Tada je to potpuna anarhija, ali i sa ovom sadasnjom vlascu je pravo bezakonje,
    radi ko sta hoce i to sve pod okriljem vladara Srbije, rodjaci,prijatelji,kumovi,dobre komsije itd

    onda mislim, a sto ce nam i vlast, bilo bi isto, samo ne bi imali jos ove licnosti da nam svaki dan se slikaju i pripovedaju o postenju i dobroti kao i o borbi protiv svih zla koje ima ceo svet a sve se sjedinilo kod nas, u nasoj drzavi
  • 01.12.2011 12:29
    ns
    A sada mi je jasno zasto je jadnicak Marko Milosevic oslobodjen krivice,jer eto sprema se odlaganje prikljucenju Srbije EU-vrlo uspesno odradjeno od nase vlasti

    Izgleda da dinastija Ivana Groznog -Miloseviceva,zeli da se vrati,pod rukovodstvom ili ti pod patronatom"brata Rusa" nam u nasu zemlju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija