Prijava protiv Jata

Državna revizorska institucija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i prijavu za privredni prestup protiv Jat ervejza.
Državna revizorska institucija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i prijavu za privredni prestup protiv Jat ervejza.

Prijava se odnosi i na odgovorna lica u toj državnoj aviokompaniji, a podneta je zbog nepravilnosti u poslovanju u 2010. godini. Revizori su utvrdili da su prekršeni Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije, Zakon o računovodstvu i reviziji, Zakon o platnom prometu i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima.

DRI je navela da je u postupku revizije izveštaja poslovanja Jat ervejza za 2010. godinu utvrđeno da je gubitak bio za 2,4 milijarde dinara iznad visine kapitala, što znači da je ta aviokompanija izgubila ceo sopstveni kapital i da je prezadužena. Navodi i da su u poslovnim knjigama prikazani pogrešni podaci o osnovnom kapitalu kompanije, kao i da je ukupan iznos tužbenih zahteva iz sudskih sporova protiv Jat ervejza procenjen na 8,14 milijardi dinara.

Među nepravilnostima u poslovanju srpske aviokompanije koje je uočila DRI je i to što Vlada Srbije, kao vlasnik komapnije, nije usvojila poslovni plan Jat ervejza za 2010. te su se zarade zaposlenima obračunavale i isplaćivale prema programu poslovanja za 2009.

Prema nalazima DRI, Jat ervejz je prekršio Zakon o javnim nabavkama jer nije imao uslove za pokretanje javnih nabavki vrednih 5,6 milijardi dinara (oko 54 miliona evra), zbog toga što nije imao usvojen plan poslovanja. Navodi se i da je sklopljen aneks ugovora od 815 miliona dinara pri nabavci telekomunikacione opreme bez zakonske javne nabavke, a kupljeno je i 572 internet telefona za 50 miliona dinara bez javne nabavke, uz takođe nezakonsko potpisivanje aneksa ugovora.

Ističe se i da je ugovor o tekućem održavanju aviona sa Jat tehnikom tokom 2010. godine vredan oko milijardu dinara zaključen bez postupka javne nabavke.

Dalje se navodi da u finansijskom izveštaju za 2010. godinu nisu popisana nematerijalna ulaganja u ukupnoj knjigovodstvenoj vrednosti od 6,48 milijardi dinara, što je 40 odsto poslovne imovine Jat ervejza, a nisu popisane ni dugoročne i kratkoročne obaveze u vrednosti od 18,2 milijarde dinara, što je iznos celokupne pasive.

Kako se dodaje, u 2010. godini je iz namenskog kredita od 22,3 miliona evra, u obrtna sredstva uloženo 16,5 miliona evra, što je 5,3 miliona evra više od predviđenog.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.