"Draža Mihailović bio patriota"

Britanska tajna služba SOE iz Drugog svetskog rata okarakterisala je Dragoljuba Dražu Mihailovića kao patriotu koji nije sarađivao sa okupatorima.
Britanska tajna služba SOE iz Drugog svetskog rata okarakterisala je Dragoljuba Dražu Mihailovića kao patriotu koji nije sarađivao sa okupatorima.

Ovo se navodi u izveštaju koji je danas predstavljen u Višem sudu u Beogradu. "General Mihailović je bio patriota, čovek velike snage i sposobnosti", navodi se u dokumentu predstavljenom na ročištu za rehabilitaciju Mihailovića i dodaje da "nema dokaza da je bio kolaboracionista sa Nemcima, Italijanima ni sa vladom Milana Nedića".

Taj dokument SOE sačinio je profesor na Oksfordskom univerzitetu Vilijem Mikenzi na osnovu izveštaja britanskih obaveštajaca, koji su bili u posmatračkim misijama u Kraljevini Jugoslaviji tokom rata. Izveštaj britanske tajne službe strogo je poverljiv i nosi napomenu da mogu da ga koriste samo tajne službe i britanska vlada, a na današnjem ročištu prvi put je predstavljen javnosti.

Pored tog dokumenta, sudu je dostavljena i brojna druga dokumentacija, kao i transkripti sednice britanskog Parlamenta, dan pre ubistva Mihailovića 17. jula 1946, po kojima ratni ministar spoljnih poslova Entoni Idn traži odgovor od svog naslednika na pitanje “Šta je Kraljevina Britanija učinila za generala Mihailovića, koji je bio prvi gerilac u Evropi u borbi protiv nacista“.

Tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Ervest Bevin odgovorio mu je da su sudu u Beogradu poslati izveštaji petorice britanskih oficira, koji su bili u štabu generala Mihailovića do maja 1944. u kojima se konstatuje da su on i njegov pokret stalno vodili aktivnu borbu protiv okupatora.

Sud u Beogradu ih, međutim, nije uzeo kao relevantne, a nije prihvatio ni predlog da ti oficiri svedoče u Jugoslaviji, naveo je tada Bevin.

Marković je istakao da je suđenje Mihailoviću bilo apsolutno montirano i kao potvrdu toga dostavio sudu pismo tužilca u tom procesu Miloša Minića, koji je kao šef Ozne za Beograd 1945. uputio vrhu Komunističke partije Jugoslavije, odnosno godinu dana pre suđenja i streljanja Mihajlovića.

Zahtevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava.

Mihailović je, dva dana po donošenju sporne presude, 17. jula 1946. godine streljan kao državni neprijatelj "broj jedan". Državna komisija utvrdila je da je Mihailović ubijen na Adi Ciganliji, ali sumnja da su njegove kosti kasnije prenete u sekundarnu grobnicu, najverovatnije na Ratno ostrvo, kako bi se onemogućilo da ikad budu pronađene.

Proces rehabilitacije biće nastavljen 27. januara 2012.

  • Deda

    01.12.2011 13:34
    A zasto mislite da je istina to sto englezi kazu ?
    Zasto to isto rusi nisu rekli nego skroz kontra.?
    Zasto ima samo cetnika sa kamama u rukama na starim fotografijama? Zasto su tako ruzni,zarasli u kosu i bradu? Pitajte dole u Srbiji,oko Bajine Baste sta su sve cetnici radili ? Ako nas nisu komunisti oslobodili, ko jeste ?
    Zar ste svi vi,a i vasi roditelji,lose ziveli pod komunistima ? Zar je sada lepse,bolje vecini naroda?
    Vecito se vrtimo oko proslosti i ne gledamo kako propadamo sada,iz dana u dan !
    Zabole me i za komuniste a jos vise za cetnike !
  • 01.12.2011 10:30
    @Scotch Bonnet
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Philby

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cambridge_Five

    Evo ti malo linkova, jedino ako nisi potomak, Kapicica, Krcuna... onda nemoj citati, "sve je to laz"
  • 01.12.2011 10:27
    Kad ste vec nauceni te "prave" istorije, reci te mi borbe komunista (bez zajednickih dejstava sa cetnicima) od 41-44 u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji? Nema ih, da li uopste znate kako se islo u cetnike a kako u partizane? Da li znate za sastanak Pijade i Rankovica sa nemackim oficirima u kasarni u Doboju 44-te!? Toga nema u udzenicima jel tako. Gde je nestala, po zlu cuvena, handzar divizija 43-ce? Da se nije pripojila partizanima?! Da se razumemo bilo je patriota i u komunistima, ali ne kaze se dzabe da je vise Srba stradalo od komunista nego od ustaske kame. Zar je moguce da amerikanci podizu spomenik saradniku okupatora protiv kog su se borili? Aj malo ukljucite mozak, nije sve crveno ko sto se prica .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija