Rasprava o Titovoj imovini još traje

Ostavinska rasprava o zaostavštini nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita biće nastavljena u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, posle više od dve decenije pauze.

Ostavinska rasprava o zaostavštini nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita biće nastavljena u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, posle više od dve decenije pauze. Ročište, na kome bi trebalo da se pojave njegovi naslednici ili njihovi punomoćnici, zakazano je za petak, 23. decembar, objavljeno je na sajtu suda.

 

Naslednici dugogodišnjeg predsednika bivše SFRJ su supruga Jovanka, sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz. Za Edvardom Brozom raspisana je poternica pre tri godine, jer je pobegao u Hrvatsku. On je u Okružnom sudu u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u pijanom stanju, u kojoj je nastradao jedan njegov prijatelj.

Ostavinska rasprava između Titovih naslednika započela je, na zahtev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine. Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. godine. Međutim, Brozova udovica je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ.

Punomoćnici Jovanke Broz tražili su od suda da se iz podele zaostavštine izuzmu njene lične stvari. Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima ("rols-rojs", beli "kadilak", "linkoln"...). Ona tvrdi da je najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici, kao i da je nakit i poklone dobila na venčanju od kumova i prijatelja, a ne kao žena predsednika. Za veći deo nakita tvrdi da ga je dobila od supruga, kao i da ga je sama kupovala.

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi... Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen sa Meseca, poklon američkih astronauta.

  • Limanka

    18.12.2011 00:59
    @Mile V
    Kada bi ovo bila normalna država, možda bi i novac od nasledstva pripao sirotinji. Ovde, samo će ovi još više ugrabiti za sebe. E zato trebaju Titovi zakonski naslednici da dobiju što više!!!
  • Limanka

    18.12.2011 00:55
    Jovanka je trebala da dobije solidnu penziju, kao i da nasledi nakit i sve lične poklone (mi nažalost nikada nećemo saznati šta su to sve bili lični pokloni za Tita jer su ih vrlo brzo "razdelili"). Kako-god da je tada bilo, tadašnja Juga je imala puteve, mostove, škole, fabrike,...gotovo svaki kapitalni objekat je izgrađen za Titovo vreme. A on to nije odneo sa sobom na drugi svet. Ili će možda sada neko od njegovih naslednika da traži Gazelu, neko Beogradski sajam, neko Novi Beograd a neko celu Vojvodinu?! Mislim da niko od nas koji smo živeli u ta srećna vremena (znam da će mi mnogi sada lupati minuse), ni slutiti nije mogao kakvi će nam doći. Sve od goreg gori. I tome kraja nema.
  • Ivan-NS

    17.12.2011 22:45
    Za nekog ko je 35 (!) godina bio predsednik države, Josip Broz je pravi sromah. Današnjim rečnikom rečeno: "nesposobnjaković". Ovi danas toliku imovinu steknu za mesec dana vladanja (ili sam možda preterao, pre će biti za nedelju dana).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija