Milijarde za nepotrebne agencije

Sve agencije, direkcije, uprave, zavodi, fondovi i instituti kojih je oko 170 i od kojih je više od polovine verovatno potpuno nepotrebno i dalje će se finansirati iz budžeta kao i do sada.

Sve agencije, direkcije, uprave, zavodi, fondovi i instituti kojih je oko 170 i od kojih je više od polovine verovatno potpuno nepotrebno i dalje će se finansirati iz budžeta kao i do sada. Za funkcionisanje agencija godišnje se izdvaja oko 850 miliona evra.

Iako su pojedini ministri u Vladi protekle dve godine obećavali da će smanjiti broj agencija i ostalih tela čije se nadležnosti poklapaju, jer će to, kako je govorio ministar za državnu upravu Milan Marković, biti veća ušteda nego smanjivanje Vlade na 15 resora, ništa se nije dogodilo. Najnovija agencija koju je Vlada osnovala u septembru, Agencija za upravljanje lukama, dobila je budžetom 20 miliona dinara.

Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže da se budžet ove godine pravi još lošije nego ranije jer se samo, u nedostatku vremena, prepisuju stavke iz prethodne godine, bez zalaženja u suštinu. "Moram da priznam da sam očekivao da će Vlada, makar iz populističkih razloga u predizbornoj godini, smanjiti broj ovih tela i institucija. Međutim, nije došlo do reforme čak ni oko javnih preduzeća. Nema jasne evidencije tih institucija, nema ni plana Vlade šta da uradi da bi to reformisala. Jasan mi je jedino interes ljudi koji su zaposleni u tim agencijama da one opstanu", kaže Nenadić.

Osnovni princip umnožavanja agencija, kancelarija, fondova i sličnih institucija je princip podele resora među strankama i namirivanje koalicionih partnera, piše Blic. Neki od najpoznatijih primera su da pored Ministarstva za zaštitu životne sredine postoji i Agencija za zaštitu životne sredine, Fond za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, kao i da postoje Agencija za energetiku i Agencija za energetsku efikasnost, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

  • Limančica

    19.12.2011 09:54
    eeee
    Sve su ovo davno nacrtali Max & Bunker u Alanu Fordu. "Ministarstvo za kopanje ruda i gubljenje vremena" je nekad bio smešan naziv...
  • Миле

    19.12.2011 08:13
    @Vojislava
    Драга Војислава, и сама ЕУ је гомила бирократије, пустите те комплексе мање вредности да смо најгори. Идимидођими агенције постоје по читавом свету. Поздрављам укидање таквих агенција. Још бих додао да држава годишње издваја 44 милиона евра за НВО.
  • 19.12.2011 08:12
    SRAMOTA
    Ma svi oni su nam konkretno nepotrebni!!! Sto neko ne dodje iz EU da zauzme te fotelje i napravi reda u ovoj zemlji.Verujem da bi bilo bolno ali bar znam da bi to bilo 2 god. a sa ovima to traje vec 10god. i sve gore i gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.