Srpski lekari se vraćaju u Libiju zbog dobre zarade

Zdravstveni radnici iz Srbije koji su radili u Libiji, ponovo se vraćaju u tu zemlju kako bi nastavili sa poslom.

Zdravstveni radnici iz Srbije koji su radili u Libiji, ponovo se vraćaju u tu zemlju kako bi nastavili sa poslom.

Njih osmoro iz Beograda, Valjeva i Ćuprije, u Libiju putuju 3. januara, a kao glavne razloge za povratak navode dobru zaradu i uslove života.

Milka Milanović, inače viša medicinska sestra, kaže da je njen motiv novac, jer ovde skoro devet meseci ne može da se zaposli. "Lepo je bilo raditi kada je bio mir, ali taj narod je prijateljski i smatram da i u ovoj situaciji treba da im se pomogne", kaže Milanovićeva. Lekar, sestra, tehničar - gotovo svi imaju iste motive za povratak u Libiju.

"Mi smo ovde sa 30 godina radnog staža nepriznati radnici. Idemo tamo gde ćemo zarađivati novac, gde ćemo pokazati da vredimo kao ljudi i kao radnici, gde nismo samo brojevi", kaže medicinska sestra Jelena Milošević.

Iako smo više od šest sati pokušavali da uspostavimo telefonsku vezu sa Libijom, oni koji su tamo kažu da su bezbedni. "Od početka smo tu, ne izlazimo, ali mogu reći da je situacija mirna i da smo bezbedni. Namirnice stižu, plate stižu, nismo imali nikakve probleme", kaže medicinska sestra u Libiji Stana Lukić.
U ovom trenutku Libiji nedostaju medicinski stručnjaci različitog profila.

"Ministarstvo zdravlja traži kadrove svih bolnica i mi pokušavamo da skupimo koliko god možemo lekara, sestara iz Libije", ističe Seid Avas iz Ministarstva zdravlja Libije.
U Srbiji je nezaposleno više od 2.000 lekara, 1.200 doktora stomatologije, 400 farmaceuta i oko 15.000 osoba sa drugim medicinskim zvanjima. Mnogi svoju šansu vide u nekoj drugoj zemlji.

  • mimi

    19.12.2011 14:08
    uzmite i mene kao medicinsku sestru :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.