Menu 021

Racić i u novom postupku dobio pet godina zatvora

Dragan Racić (24) iz Novog Sada, optužen za izazivanje saobraćajne nesreće pre dve godine u Kisačkoj ulici kada su poginuli Nebojša Nikolić (45) i Aleksandar Kalajdžić (44), danas je osuđen na pet godina zatvora u ponovljenom postupku.
Info 30.12.2011. | 10:28 > 11:01

Dragan Racić (26) iz Novog Sada, optužen za izazivanje saobraćajne nesreće pre dve godine u Kisačkoj ulici kada su poginuli Nebojša Nikolić (45) i Aleksandar Kalajdžić (44), danas je osuđen na pet godina zatvora u ponovljenom postupku.

Presuda je identična kao u prvom postupku koji je bio poništen. Nova presuda nije pravosnažna, pa će nakon žalbi Apelacioni sud doneti konačnu odluku. Apelacioni sud može da potvrdi prvostepenu presudu ili da donese neku drugu odluku, ali ne može ponovo da poništi proces i naloži novo suđenje pred Višim sudom.

Najmanja kazna za ovo delo je dve godine zatvora, a najviša 12. Tek po izricanju presude Apelacionog suda Racić će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne. Njemu je ujedno zabranjeno da tri godine vozi automobil, ne računajući vreme provedeno u zatvoru. I ova odluka sudskog veća, kao i visina zatvorske kazne, istovetna je odluci iz aprila prošle godine, kada se prvi put u prvostepenom postupku sud izjašnjavao o kazni. Jedna od retkih novih činjenica, utvrđenih tokom ponovoljenog postupka, jeste da Racić auto nije vozio 145, već najmanje 122 kilometara na sat.

Sudsko veće kojim je predsedavala Zlata Rodić Knežević dan pre izricanja presude, odbilo je predlog odbrane da se izvrše dodatna veštačenja i rekonstrukcija događaja. U završnoj reči, tužiteljka i advokatica porodica oštećenih tražile su da se optuženi oštro kazni, uzimajući u obzir činjenicu da je u momentu nesreće imao osam puta više alkohola u krvi od dozvoljene količine, da je vozio 122 kilometara na sat, te da je nesreća imala za posledicu smrt dve osobe. Odbrana je, pak, uz izražavanje saučešća porodicama poginulih, pozvala sud da presudom ne uništi još jedan život, ističući da će Racić ceo život morati da se nosi s bolom koji je posledica tragičnog događaja.

Teška saobraćajna nesreća dogodila 25. decembra 2009. godine u Kisačkoj ulici. Nikolić i Kalajdžić nalazili su se u "jugu" na koji je naleteo "audi" kojim je pijan upravljao Dragan Racić.

 • VladeX
  06.01.2012 10:20
  @Sve po zakonu
  Nažalost, ja se moram složiti sa ovim čovekom, a to je da naš zakon propisuje 2 do 12 godina za ovakvo krivično delo. Ovo nije ubistvo, već teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u kome je jedna ili više osoba izgubila život (član 297, stav 2). Problem je visina kazne, koja ne da nije maksimalna, nego nije ni pola maksimalne kazne, imajući u vidu težinu dela i to da krivac nema NITI JEDNU olakšavajuću okolnost! Ne može se reći da je mlad, zato što nema 18 nego 26 godina. Ne stoji čak ni argument odbrane da poginuli nisu stali na znak Stop, zato što ih je krivac udario OTPOZADI, a ne sa strane, što znači da su se oni već UKLJUČILI na put i da su bili na istom putu kao i on! Ponoviću još jednom, za slično delo (spaljivanje kafića Lounge, što je okvalifikovano kao teško delo protiv javne sigurnosti) je isti sudija vinovnika osudila na MAKSIMALNU kaznu (po članu 288, stav 2 istog zakona). I on je bio mlad, i on je bio pijan, i on nikoga nije hteo da ubije, pa je zbog njegove bahatosti stradalo osmoro mladih ljudi. Ako je po zakonu, i mali Racić je morao dobiti svih 12, jer zakon kaže "jedna ili više osoba"! Jedina razlika je što ih je Racić ubio automobilom, a ovaj drugi upaljačem...
 • VladeX
  06.01.2012 10:08
  Šta više reći...
  Dobro da je i tih pet godina dobio... A ne znam ko je veći debil: mali Racić što je vozio, ili ovi njegovi "drugari i drugarice" što od njega napraviše žrtvu zato što ima taticu, pa eto zato ga svi napadaju. Koja zamena teza, pa to vređa ljudsku inteligenciju!
  Inače, evo ideje za reportere 021: pratite malog Racića malo po gradu, pa ga uslikajte dok "žali" i "oplakuje svoju grešku" po novosadskim klubovima. Medijska eksponiranost samo i građanski revolt!
  Mi ostali možemo da pomognemo na razne druge načine. Ja, za početak, od tog tog tragičnog događaja AIK banku ne uzimam ni u razmatranje bilo šta da mi treba. Plata ne ide tamo, kredite nisam ni gledao niti ću, ma neću ni od kiše da se sklonim u filijali te banke! Ako ne možemo da utičemo na kaznu, utičimo makar posredno na taticu, koliko god možemo!
 • Peca
  04.01.2012 08:43
  Reformisano Pravosudje??????
  Kakva Evropa pa ovi su daleko i od Palestine,Talibani.

  sabere perica 2+2 ispadne 5
  vrati mu uciteljica da pokusa ponovo,
  uradi on,i opet ispadne 5
  mozda je to i vise ali ja ne umem da brojim dalje od pet,odgovori perica.
 • Piplfoks
  04.01.2012 07:43
  Evo lepo nam poručuju prijatelji i rodbina ovog simpatičnog mladića da gledamo svoja posla - ovakve stvari nisu naš problem dokle god se to ne desi nekom iz naše familije, samo ne znam da li pri tome misle na to da se tom nekom desi da pobije ljude na ovaj način, ili da tako nastrada. Pošto je malo verovatno da je neko od nas rod sličnom primerku alkoholom natopljenog sociopatae, pretpostavljam da misle na ovo drugo. Tek kada njihov divni drugar, ili neko njemu sličan napravi fleku na putu od vaših najbližih, tek onda možete da se javite. Ni trenutka ranije.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest