Preminuo Živan Saramandić

Prvak Opere Narodnog pozorišta Živan Saramandić preminuo je u Beogradu u 73. godini, saopštilo je Narodno pozorište.

Prvak Opere Narodnog pozorišta Živan Saramandić preminuo je u Beogradu u 73. godini, saopštilo je Narodno pozorište.

Poštovaocima klasične muzike i opere ime Živana Saramandića urezano je u pamćenje iz njegovih brojnih rola u postavkama "Evgenija Onjegina"; "Seviljskog berberina", "Atile" i drugih. Popularni bas spremao se za nastup u operi "Don Paskvale" Gaetana Donicetija narednog vikenda na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, ali ga je izdalo srce.

U dugoj i uspešnoj karijeri Saramandić je nastupao na najznačajnijim operskim scenama u svetu poput Boljšog teatra i Karnegi Hola. Vrstan interpretator crnačkih duhovnih pesama kao i ruskih narodnih pesama iz repertoara Šaljapina sa kojima je u SSSR-u imao preko 500 koncerata. Bio je oženjen Milkom Stojanović, operskom pevačicom svetskog glasa, koja je pevala sa velikanima kao što su Mario del Monako, Plasido Domingo i Lučano Pavaroti.

  • Y

    30.01.2012 14:05
    Neka ti je laka zemlja, prijatelju
    Bio je veliki pevač, i na estradi, i u operi. Živopisan i drag čovek, sa izraženom harizmom. Umetnik u pravom smislu reči. Jedan od retkih izabranih, kojima je Bog dao sve: i glas, i stas, i dobro srce, i sposobnost da stvara. 13. II, povodom rođendana velikog ruskog basa F. I. Šaljapina, trebalo je da zajednički nastupimo u Narodnom pozorištu. Uprkos narušenom zdravlju, imao je još mnoštvo planova. Ali, kao što kažu Sveti Oci, smrt mu je došla "kao lopov u noći". Nama, koji smo ga znali i voleli, ostaje duboka bol u srcu i obaveza da čuvamo sećanje na ovog istinskog barda naše operske scene. Neka mu je laka zemlja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija