Muškarce stid da prijave da su žrtve nasilja

Stid i bojazan da će biti obeleženi sprečava žrtve porodičnog nasilja da to i prijave i nema preciznih podataka koliki broj predstavnika "jačeg pola" trpi nasilje.

Stid i bojazan da će biti obeleženi sprečava žrtve porodičnog nasilja da to i prijave i nema preciznih podataka koliki broj predstavnika "jačeg pola" trpi nasilje.

Koordinatorka projekta "Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja" Tamara Petrović ukazala je da je kako žene, tako i muškarce sramota da prijave nasilje koje se nad njima vrši, posebno imajući u vidu rodne uloge i stereotipe. Ona je istakla da mnoga istraživanja pokazuju da su žene u više od 90 odsto slučajeva žrtve nasilja, kao i da rezultati republičkog Zavoda za statistiku za 2009. pokazuju da je od prijavljenih punoletnih lica samo 8,6 odsto žena vršilo nasilje.

Predsednik nevladine organizacije "Muška sigurnost-sigurnost za sve" Dušan Trifunović kaže da muškarci vrlo teško prijavljuju da su žrtve porodičnog nasilja i da umesto njih to uglavnom čine njihove sestre ili majke. Strah da će biti obeleženi od strane društva je glavni uzrok što muškarci ne prijavljuju da su žrtve nasilja, smatra Trifunović i podseća da je 2009. organizacija čiji je predsednik u blizini Ćuprije otvorila Sigurnu mušku kuću koja pored krova nad glavom, ugroženim muškarcima pruža pravnu i svaku drugu pomoć.

"Više od 50 muškaraca do sada je bilo smešteno u Sigurnoj muškoj kući u kojoj ima nekoliko ležajeva, a više od 5.000 njih se javilo organizaciji Muška sigurnost sa željom da im se pomogne na različite načine", rekao je Trifunović i dodao da pomoć traže uglavnom muškarci starosti od 40 do 60 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija