Srbija ide ka grčkom scenariju

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je danas da će Srbija u ovoj godini nastaviti da se ubrzano zadužuje i da bi u 2013. mogla da dođe u poziciju u kojoj se nalazi Grčka.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je danas da će Srbija u ovoj godini nastaviti da se ubrzano zadužuje i da bi u 2013. mogla da dođe u poziciju u kojoj se nalazi Grčka.

"Srbija se galopirajuće približava igranju grčkog sirtakija na otvorenom prostoru", rekao je on. Prema rečima Đogovića, kakav god bio dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom "zaista je teško očekivati zaustavljanje trenda galopirajućeg zaduživanja" i istakao da se može očekivati prelazak Srbije u visoko zadužene zemlje. Vlada će, kako je precizirao, morati da pokrije postojeći budžetski deficit za ovu godinu i da vrati kredite iz prethodnih godina, a sada će morati da se zaduži i da finansira poslovanje nekadašnjeg Sartida, koji ima gubitke.

Prema rečima Đogovića, aranžman sa MMF ima pozitivan psihološki efekat zato što govori da ta međunarodna institucija i dalje stoji iza Vlade Srbije i da predstavlja garanta ekonomske stabilnosti. "Kada bi MMF zaista otišao odmah bismo imali pad kreditnog rejtinga, jer ta institucija ne podržava ekonomsku politiku Vlade Srbije i time šalje signal da je ovde nesigurno ulagati i poslovati", rekao je saradnik beogradskog IZIT-a. On je procenio da će nova vlada, kakva god da bude, krajem ove ili početkom naredne godine sigurno zaključiti novi klasični stend baj aranžman sa MMF, jer neće biti sposobna da se sama finansijski izbori sa narastajućim zaduživanjem i prevelikom javnom potrošnjom.

"Srbija je propustila da iskoristi prethodni kasični aranžman sa MMF, da smanji javnu potrošnju i da transformiše javni sektor", rekao je Đogović.

  • medo

    08.02.2012 19:50
    naravno da ide,ovi na vlasti nas vode u propast,izbori trba da se raspisu sto pre,ne mozemo vise da izdrzimo sa ovima...
  • Cole

    07.02.2012 17:15
    Naravno kada nam privredu vodi par tajkuna i gomila politickih poltrona. Promene sto pre!
  • 07.02.2012 12:02
    E sada je apsolutno jasno, zasto su ministarske fotelje savima danom sve praznije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.