Uhapšene vehabije zbog napada na novinare

Abitu P. (25) i Izudinu C. (23) iz Novog Pazara određen je danas pritovor od 48 sati zbog napada na ekipu Federalne RTV Bosne i Hercegovine.
Abitu P. (25) i Izudinu C. (23) iz Novog Pazara određen je danas pritovor od 48 sati zbog napada na ekipu Federalne RTV Bosne i Hercegovine.

Napad se dogodio danas oko 12 časova, u Sutjeskoj ulici u Novom Pazaru. Tanjug je ranije danas saznao da su napadači pripadnici vehabija, radikalnog islamističkog pokreta. Dvojica vehabija su sprovedena u novopazarski zatvor.

Incident se dogodio u neposredoj blizni objekta, nedaleko od centra grada, u kome se okupljaju vehabije radi klanjanja namaza. Novinari Federalne TV BiH su snimili incident, koji će policija koristiti kao dokazni materijal.

Inače, pripadnici radikalnog islamističkog pokreta česta su tema u medijima u regionu, a posebno nakon što je Novopazarac Melvid Jašarević, krajem oktobra prošle godine, izvršio teroristički napad na zgradu ambasade SAD u Sarajevu.

Iako reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić tvrdi da u toj državi ne postoje vehabije, odnosno vođa islamističkih terorističkih grupa na Balkanu o čemu je bilo reči u nekim izveštajima evropskih parlamentaraca, predstavnica evropskog parlamenta Doris Pak je nedavno pozvala vrhovnog poglavara muslimana da se ta verska zajednica jasno ogradi od vehabijskog pokreta.

Zahtevi Pak i njenih kolega u evropskom parlamentu naišao je, međutim, na nerazumevanje Odbora za spoljnu politiku EP, koji je prošle sedmice konstatovao da u BiH, osim u Gornjoj Maoči koja je izolovano mesto, prisustvo vehabija u BiH ne treba da zabrinjava.

Pripadnici vehabija se razlikuju od ostalih muslimana po tome što nose brade, njihove žene su pokrivene, a neke od njih pokrivaju čak i svoje lice. Bosanski mediji navode da njih obično prati priča da za svoje ponašanje primaju redovne novčane nadokande u iznosu od oko 300 konvertibilnih maraka. Jedni ih nazivaju vehabijama, drugi selefijama, treći vernicima praktičarima, a u poslednje vreme neretko i teroristima.

Nije poznato koliko vehabija živi u Novom Pazaru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija