Tužioci traže 28 godina zatvora za Šešelja

Tužioci Haškog tribunala zatražili su, na suđenju Vojislavu Šešelju, da mu sudije izreknu kaznu od 28 godina zatvora zbog ratnih zločina u periodu od 1991-93.
Tužioci Haškog tribunala zatražili su, na suđenju Vojislavu Šešelju, da mu sudije izreknu kaznu od 28 godina zatvora zbog ratnih zločina u periodu od 1991-93.

Na kraju završne reči, tužilac Matijas Markušen je ponovio da je Šešeljeva krivica dokazana i zatražio od sudija da Šešelja proglase krivim po svih devet tačaka optužnice koje ga terete za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Prema optužnici, Šešelj je "govorom i propagandom mržnje" počinio progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci, dok su ostale zločine fizički počinili dobrovoljci SRS koje je on regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizovao i poslao na ratišta, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje Velike Srbije.

Šešelj, koji se brani sam, svoju završnu reč izložiće iduće nedelje, od 12. do 15. marta.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog. U sudskom pritvoru u Ševeningenu, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

  • 08.03.2012 19:30
    28 god...? Malo...:(
  • milan

    08.03.2012 17:00
    da je pravde bio bi oslobođen.Potukao je tužiteljstvo i dokazao da je sud u hagu pakao za srbe.
  • mile V

    07.03.2012 19:30
    šešelj
    E,sad treba da te hrane zarđalom kašikom i sendvičem dok si živ.Gori u paklu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.