Mihajlović: U Srbiji ne postoji Vlaško pitanje

Predsednik Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Miletić Mihajlović izjavio je da u Srbiji ne postoji "vlaško pitanje" i da Srbija "nije adresa" za definisanje da li su Vlasi Rumuni ili nisu.

Predsednik Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Miletić Mihajlović izjavio je da u Srbiji ne postoji "vlaško pitanje" i da Srbija "nije adresa" za definisanje da li su Vlasi Rumuni ili nisu.

"Za najveći broj Vlaha koji danas žive u istočnoj Srbiji, Srbija je matična država, a Rumuniju ne doživljavaju kao svoju državu niti sebe smatraju Rumunima", rekao je Mihajlović. "Prigovor Rumunije da Srbija prizna Vlahe za Rumune koji je kulminirao u Briselu, za mene nije bio iznenađenje, taj problem datira od ranije i u datim trenucima i periodima on se pojačavao", ocenio je Mihajlović, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

Mihajlović je kazao da država Srbija nije adresa za definiciju da li su Vlasi Rumuni ili nisu napominjući da po svim međunarodnim dokumentima i po Ustavu Srbije "jedini vlasnici svog nacionalnog identiteta su stanovnici koji se izjašnjavaju da li su Rumuni ili Vlasi, da li su Srbi ili neko drugi". "Država Srbija se trudi da sva prava koja pripadaju nacionalnim manjinama, koliko god ih ima, a ima ih preko 20, budu ispoštovana na pravi način, u skladu sa svim konvencijama koje danas važe u Evropi i svetu po pitanju manjinskih prava i u skladu sa ustavom Srbije", rekao je Mihajlović. Prigovara se da su Vlasi zapostavljeni u socijalnom pogledu, a zaboravljamo da svi danas teško žive bez obzira na nacionalnu pripadnost, dodao je Mihajlović i podsetio da u istočnoj Srbiji ima više Srba nego Vlaha, "pa ako je teško Vlasima teško je i ostalima".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija