Država mesecima skrivala povlačenje "Ju Es Stila"

Američki “Ju-es stil” najavio je Vladi Srbije odlazak iz Smedereva još u julu prošle godine i tada im dao odrešene ruke da železari nađe novog vlasnika.
Američki “Ju-es stil” najavio je Vladi Srbije odlazak iz Smedereva još u julu prošle godine i tada im dao odrešene ruke da železari nađe novog vlasnika.

"Ju-Es stil" je uložio sve napore da smanji troškove proizvodnje u Smederevu i da se okrenu proizvodnji gotovih proizvoda. Zbog teških ekonomskih prilika u istočnoj Evropi, te pada cene čelika na svetskim berzama i oskudne tražnje, planovi Amerikanaca nisu urodili plodom.

Kako piše "Blic", Džon Surma, predsednik kompanije iz Pitsburga, shvatio da je zbog troškova, najbolja opcija bila da čeličanu prepuste Srbiji. Tada, u drugoj polovini prošle godine, već je i nazirao gubitak od oko 200 miliona dolara, koliko je iznosio minus ""Ju-Es stila" na kraju 2011. Prvi čovek američke kompanije bio je svestan i da će im prepuštanje čeličane Srbiji za minimalnu cenu omogućiti da iz posla izađu brzo, bez pravljenja dodatnih troškova, a uz mogućnost da kapital usmere u druge poslove.

Zbog niskih cena čelika na evropskom tržištu i visokih troškova proizvodnje u Srbiji, smederevska čeličana ugasila je prvu peć prošle godine. Druga peć, kao i pogon u Košicama u Slovačkoj istovremeno su nastavili da rade smanjenim kapacitetom. Odluku o povlačenju iz Srbije Amerikanci su zvanično doneli krajem januara 2011. kada je Vlada Srbije odlučila i da preuzme ovu kompaniju za jedan dolar.

  • G

    11.03.2012 11:44
    Koliko vidim, ni sami amerikanci nisu znali šta će sa njom niti mogli da je održe rentabilnom, ne razumem zašto bi neko očekivao suprotno od nesposobne vlade Srbije?
  • ivan

    11.03.2012 07:59
    ima jos jedna-totalni nesposobnjakovici za sve ,osim za lopovluk
  • 13

    10.03.2012 17:49
    Banda,mafija i nemam reci kojom bi se opisala vlada ove zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.