Zec: Daleko smo od boljeg života

Boljem životu građani Srbije ne mogu skoro da se nadaju, kaže profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec.
Boljem životu građani Srbije ne mogu skoro da se nadaju, kaže profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec.

On tvrdi da sa trenutnim modelom privrednog rasta, s državnom administracijom koja je i prevelika i preskupa, u kojoj se ne stvara mnogo, standard neće skoro ojačati. - Problem u Srbiji je to što kod nas sistem nije zasnovan na stvaranju nove vrednosti i uslovi nisu napravljeni da se stvara nešto novo - kaže Zec za Novosti.

- Sve je zasnovano na raspodeli, poput lonca u koji niko ništa ne stavlja, a svako iz njega uzima. To je dovelo do strašne polarizacije društva. U Srbiji su tako bogati sve bogatiji, a siromašni - sve siromašniji. Da bi se štedelo, najpre moraju da se promene zakoni, jer su skoro svi rashodi budžeta zapravo definisani zakonima. Ako nemate vremena da menjate zakone, onda biste mogli da uštedite na tekućim investicijama. To, međutim, nije dobro. Za ozbiljnu štednju su potrebne ozbiljne reforme - one koje bi smanjile administraciju, ali i broj zakona i njima definisanih prava - ocenjuje Zec.

On smatra da je preduslov svih reformi - reforma obrazovanja. - Ne možemo da se reformišemo ako otvaramo škole u kojima se ništa ne uči. Ovde su više plaćeni ljudi koji prave cipele od onih koji obrazuju i prave čoveka. To je neodrživo - smatra ovaj profesor.

Zec dodaje da budući novi kabinet u Nemanjinoj 11 prvo treba da napravi koncept jeftine države, da krene od simboličnih ali jednostavnih poteza. - Najjednostavnije je da za početak Narodna skupština umesto sadašnjih 250 ubuduće ima najviše 150 poslanika. Za vladu je dovoljno da ima najviše 15 ministarstava i ministara. U administraciji je dovoljno 9.000 do 10.000 profesionalnih ali dobro plaćenih ljudi. Potrebna je i reforma javnih preduzeća i obrazovanja - zaključuje Zec.

  • Slusalac

    12.03.2012 19:59
    Branko Dragas za premijera.
    Ovo sto je izneo profesor Zec samo lici na delic ekonomskog programa gospodina BRANKA DRAGASA,koji je napisan jos pre ekonomske krize.
    Taj ili slican ekonomski program bi bio najbolji za drzavu i njene gradjane.Prostor za muljanje bi se sveo na minimum,jer bi svi ziveli od svog rada pa i sami ministri bi imali prihod srazmeran ostvarenim rezultatima.
    Tako nesto ne odgovara gospodi sa Srpskog Davosa tj.Kopaonika tako da od njega nema nista.Nazalost.
  • MaloMorgen

    12.03.2012 10:44
    Srbija - srecna zemlja
    Srbija je mesto gde i profesori i poslednje rabadzije o stanju u zemlji misle isto, pricaju isto, pa cak i rade isto ali nista ne preduzimaju da se to promeni.

    Ili su nam rabadzije veoma obrazovane, ili su nam i profesori ustvari rabadzije.


  • 12.03.2012 10:21
    ma extra je..hihi

    Srbija-robija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.