"Podaci o Jasenovcu su jezik mržnje"

Hrvatski helsinški odbor ocenio je danas da podaci Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu i izjave njenog predsednika predstavljaju "jezik mržnje".
Hrvatski helsinški odbor ocenio je danas da podaci Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu i izjave njenog predsednika predstavljaju "jezik mržnje".

U izjavi za javnost koju je potpisao predsednik HHO Ivan Zvonimir Čičak, ocenjeno je da su tvrdnje predsednika MKIJ-a Srboljuba Živanovića i, kako se kaže, družine, "plod bolesne zlonamerne mržnje". "One su samo nastavak pisanja o ustaškom režimu tokom jugoslavensko-komunističkog režima. Kroz sve te natpise od 1945. do danas provlači se teza o genocidnosti hrvatskog naroda", tvrdi HHO.

"Koliko nam je poznato, do danas postoji samo jedna presuda o genocidu, a to je presuda Medunarodnog suda pravde u Hagu koji govori o genocidu što su ga počinili srpski vojnici u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima u Srebrenici", navedeno je u izjavi HHO.

Ova nevladina organizacija pritom negira podatke Komisije za istinu o Jasenovcu o umešanosti katoličkih sveštenika iz franjevačkog reda u genocid počinjen u konclogoru Jasenovac. Tako navodi da su "vođe franjevačkih provincija od kojih je svaka delovala u nekom od delova NDH, 12. juna 1941. godine zaključili da franjevci ne mogu biti članovi ustaškog pokreta, da im se brani politička delatnost kao i učešće u progonu Srba, Jevreja i Roma".

HHO je zaključio da delovanje Živanovića i MKIJ "predstavlja ozbiljnu indiciju da stanoviti krugovi u Srbiji i Republici Srpskoj pripremaju teren za nove regionalne sukobe i stvaraju za njega 'osvetnički okvir'".

Uz tvrdnju da ne želi učestvovati "u stigmatizaciji nijednog naroda, niti u produbljivanju mržnje između Hrvata i Srba, što bi samo moglo pripremiti teren za nove ratne sukobe", Čičak je najavio da će posle sednice Izvršnog odbora, krajem sedmice predložiti hrvatskom Saboru, Vladi i drugim političkim, društvenim, kulturnim i verskim institucijama konkretne mere "za suzbijanje širenja ove opasne mržnje".

Čičak je inače veoma angažovan u traženju istraga zbog navodnih zločina nad kvislinzima na kraju Drugog svetskog rata, a protivi se i inicijativi da Sabor više ne bude pokrovitelj komemoracije kvislinzima kod Blajburga koja se pretvara u veličanje ustaša i njihove države.

HHO je izjavom reagovao na izveštaje srpskih medija sa promocije priloga i tekstova sabranih u dve knjige s Pete konferencije Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, održane krajem maja u Banjaluci.

Prof. Živanović je na promociji u Beogradu naveo da je prema podacima Komisije u Jasenovcu stradalo nešto više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i oko 80.000 Roma, a do sličnih procena došla je posle Drugog svetskog rata Državna komisija bivše SFRJ. Živanović je u naveo i da je, na osnovu još nepotpunih istraživanja, u logorima ustaške NDH za decu, stradalo 42.791 srpsko dete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece uzrasta do 14 godina, kao i da je 1.371 katolički svestenik "činio grozne, prosto neverovatne zločine u NDH".

On je u intervjuu listu "Politika" ukazao i da nisu tačni podaci Spomen područja Jasenovac, prema kojima je u tom logoru umoreno svega 80.000 ljudi i objasnio da je to posledica stava Hrvatske "da je zločin počijen samo ako je poznata žrtva, odnosno počinilac zločina". On je dodao da još "ne znamo ni imena žrtava koja su kao ostrva leševa plovila Savom i Dunavom iz Jasenovca", koje je lično gledao kada ih je voda izbacivala na obale ovih reka.

  • Deran

    14.03.2012 13:19
    Pričajmo o činjenicama
    Ova izjava HHO je otvorena podrška genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima od 1941.-1945. godine.

    Današnji Hrvati jedino ne mogu da objasne gde je nestalo 1.000.000 Srba iz popisa Kraljevine Jugoslavije i kasnijeg Titovog popisa?

    Druge ko da nije ni zakačio taj rat?
    Zašto?

    Zašto je otpor Nemcima pružan samo na prostoru naseljenom Srbima?
    Koje bitke i ko je iste vodio na prostoru Makedonije, Kosova, Slovenije, i prostora Hrvatske, na kome nisu živeli Srbi?

  • G

    13.03.2012 12:59
    @Anonimus - tebi i tvojoj deci takođe najiskrenije upućujem iste želje. Da i vas konačno obasja hrvatska darežljivost i milosrđe.
  • 13.03.2012 12:43
    @G
    Svi mi ovde zelimo da nam ti sto pre ozdravis i da lobotomija uspe do kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.