Novi Sad nije izuzet od nasilja

Napadi na osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije, odnosno rodnog identiteta, tokom prošle godine nisu zaobišli ni Novi Sad, pokazuje najnoviji izveštaj Gej strejt alijanse o stanju ljudskih prava pripadnika seksualnih manjina, koji je danas prezentovan u Skupštini Vojvodine.

Napadi na osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije, odnosno rodnog identiteta, tokom prošle godine nisu zaobišli ni Novi Sad, pokazuje najnoviji izveštaj Gej strejt alijanse o stanju ljudskih prava pripadnika seksualnih manjina, koji je danas prezentovan u Skupštini Vojvodine.

Jedan od takvih incidenata dogodio se u decembru prošle godine u "Bistrou", kada su napadnute dve osobe. Policija je intervenisala, ali se u izveštaju navodi da žrtve od tada nisu dobile nikakvu povratnu informaciju o napadaču. Teži incident dogodio se u klubu "X Zam", u januaru prošle godine, kada je došlo do tuče. Žrtva je nakon davanja izjave prestala da se odaziva na pozive Gej strejt alijanse, a nije poznato da li je ovaj slučaj procesuiran pred pravosudnim organima.

Iako stanje nije gore, stalnoprisutno nasilje, koje je postalo vidljivije je i dalje ključni problem u poštovanju ljudskih prava gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji, kaže za Radio 021 predsednik Gej strejt alijanse Boris Milićević. "I to je nešto na šta će država morati da odgovori u što kraćem periodu. Pokazalo se i tokom procesa donošenja antidiskriminacionog zakona, a kasnije i tokom priprema Parade ponosa, da nasilje koje se vrši nad gejevima i lezbejkama, ako se ne zaustavi, pređe u nasilje prema celom društvu", kaže Milićević.

Milićević kao ključni uspeh gej zajednice navodi da je pitanje ljudskih prava prošle godine postalo bitna tema, te da je usvojen Zakon o zabrani diskriminacije. On smatra da državne institucije imaju kapaciteta da rade bolje, ali da pomak u tom smislu ipak nije značajan. "Policija je profesionalnija, ali imamo veliki problem sa sudovima i tužilaštvima. Mi smo prošle godine pokrenuli 11 slučajeva pred sudovima, tužilaštvima i drugim organima. Praktično ni u jednom nije bilo bilo kakvog postupanja države. Znači, ne samo da slučajevi nisu rešeni u korist žrtava nasilja, diskriminacije ili u slučajevima govora mržnje, već država uopšte nije postupala u tim slučajevima", kaže Milićević.       

On dodaje da je, osim odluke društva u kom pravcu želi da ide, bitna pretpostavka za rešavanje problema nepoštovanja prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, nedostatak političke volje. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.