Dinar će nastaviti da slabi

Rast dinara započet ove sedmice verovatno je privremenog karaktera, a do kraja godine može se očekivati njegovo postepeno slabljenje, jer snaga srpske ekonomije nije na potrebnom nivou da bi dugoročni uspon domaće valute mogla da podrži, ocenili su ekonomski stručnjaci.

Rast dinara započet ove sedmice verovatno je privremenog karaktera, a do kraja godine može se očekivati njegovo postepeno slabljenje, jer snaga srpske ekonomije nije na potrebnom nivou da bi dugoročni uspon domaće valute mogla da podrži, ocenili su ekonomski stručnjaci.

Profesor Ekonomskog fakulteta Nikola Fabris kaže da je do jačanja dinara došlo zato što je u prethodnom periodu prekomerno padao i bio potcenjen. Fabris smatra da ne treba očekivati dugoročno jačanje dinara, već postepeno slabljenje domaće novčane jedinice, u periodu do kraja ove godine. "U pitanju je uglavnom bio psihološki faktor, izazvan pitanjem kakva će biti vlada, ali se panika sada stišava, a tu je i intervencija Narodne banke Srbije, koja je povukla značajnu količinu dinara iz opticaja, pa je došlo do rasta njegove vrednosti", objasnio je Fabris, dodajući da tokom leta tradicionalno dolazi i do većeg priliva deviza.

Prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta Ljubodraga Savića, rast vrednosti dinara nije iznenađenje, s obzirom da je srpsko devizno tržište "plitko" i da na najmanji povod dolazi do promena u oba smera. Savić ukazuje i da kolebanja kursa "mogu da budu i posledica spekulacija, o kojima se mnogo ne govori, ali na kojima će neko dobro da zaradi", navodeći da nije prvi put da vrednost domaće valute počne strmoglavo da pada, a zatim i da raste. Dugoročno gledano, kurs dinara ima silaznu tendenciju, s obzirom da je ekonomija Srbije slaba i ne može da podrži njegov rast, za razliku od zemalja sa boljim privredama, tvrdi Savić.

Ekonomista Ljubomir Madžar je podsetio da već 10 godina imamo neodrživu situaciju - jaka valuta a slaba ekonomija, naročito izvozna, tako da precenjenost dinara ne može da se održi na duži rok i njegova depresijacija je neminovnost, samo se postavlja pitanje tempa. "Nije dobro da NBS proda tolike devize, odgađajući neminovnost", kazao je Madžar, dodajući da je na rast dinara, pored intervencija NBS, uticala donekle i isplata stare devizne štednje, jer narod nema novca pa prodaje devize, ali jačanje dinara nikako neće biti dugoročna tendencija."

  • dinkic

    07.06.2012 08:15
    2000 e
    A ja sam vam obecao 2 soma e! Sledece nedelje krece isplata!
  • 06.06.2012 22:00
    Za ovu konstataciju nam "stručnjaci" nisu ni trebali, to znamo i sami.
    A naziv stručnjaci će zaslužiti kada daju rešenje za izlaz iz ovog ćorsokaka.
  • Perica

    06.06.2012 14:43
    Plate
    Guverner 580 000 RSD. on nije nista kriv u pitanju je ekonomija. Da nespominjemo onog iz gasa sa 1 200 000 RSD mesecno. predizborna obecanja itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija