Bodovi sa male mature neće biti javni

Rezultati prijemnih ispita i male mature više neće moći da se objavljuju javno – na sajtovima, oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola.

Rezultati prijemnih ispita i male mature više neće moći da se objavljuju javno – na sajtovima, oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola.

Učenici će moći da saznaju samo svoj uspeh posle provere znanja, odnosno roditelji će moći da pogledaju rezultate samo za svoje dete. Tu mogućnost imaće isključivo u određenoj prostoriji u školi, dok će na sajtu Ministarstva prosvete i nauke, posvećenom upisu u srednje škole, uz pomoć šifre, moći da pogledaju rezultate, ali tek kada budu konačni.

Prethodnih godina ovi podaci nisu skrivani, njihovo prikazivanje trebalo je da eliminiše eventualne sumnje u neregularnosti na upisu. Ispostavilo se da je to u sukobu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

"Na osnovu prijava građana i ciljane pretrage interneta, utvrđeno je da su se u toku 2011. i 2012. obrađivali podaci o ličnosti učenika osmog razreda osnovnih škola u Srbiji bez zakonskog ovlašćenja. Na sajtu www.upis.mpn.gov.rs javno su publikovani izveštaji koji sadrže neke ili sve lične podatke, kao što su: šifra, ime i prezime učenika, adresa stanovanja, datum rođenja, ime roditelja, jedinstveni matični broj, ocene u šestom i sedmom razredu, broj bodova. Objavljivanje ovih podataka posredstvom veb-stranica nije dozvoljeno pre svega zato što za to ne postoji pravni osnov", objasnio je Aleksandar Resanović, zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  • 08.06.2012 06:31
    Jadni smo.
    Da je to u sukobu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
    Malo morgen.
    Sinoc sam bio ispred skole u NS. Skola KT je na glavnom ulazu istakla gomilu papira sa podacima vezanim za osmake.
    Podaci su za svako dete i to:
    1. Ime i prezime deteta
    2. Adresa
    3. JMBG
    4. Datum rođenja
    5. Šifra
    6. Sve ocene pojedinačno u 6-tom razredu
    7. Sve ocene pojedinačno u 7-mom razredu.
    PA KOGA VI FARBATE.

  • Student

    07.06.2012 21:19
    @Anonimus
    Postoje o svima koji su konkurisali za dom, sa sve JMBG. Tamo se takođe krši zakon.

    Ako malo razmislite, videćete da javni spiskovi ni na koji način zapravo ne sprečavaju pomenute mahinacije. Problem se mora rešavati suštinski.
  • 07.06.2012 20:29
    Počeli da čitaju zakone koje su napisali
    Ispostavilo se da je neko počeo da čita zakone. A šta je sa spiskpovima učenika sa JMBG-ovima koji su dati na raspolaganje ministartvu pa korišteni kasnije u neke druge svrhe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija