20 odsto građana bez izabranog lekara

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), u Srbiji je do sada više od 5, 5 miliona građana izabralo lekara, odnosno oko 80 odsto njih, a uslov za lečenje o trošku zdravstvenog osiguranja nije samo izbor lekara, već i uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), u Srbiji je do sada više od 5, 5 miliona građana izabralo lekara, odnosno oko 80 odsto njih, a uslov za lečenje o trošku zdravstvenog osiguranja nije samo izbor lekara, već i uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Portparolka RFZO Sanja Mirosavljević rekla je da bez obzira na to što je neko izabrao lekara pravo na lečenje o trošku zdravstvenog osiguranja imaće samo ako mu poslodavac redovno uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje. Prema podacima Poreske uprave, 55.000 poslodavaca u Srbiji ne uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje.

Pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović rekla je ranije da će oni koji ne budu imali overene knjižice, odnosno oni koji ne izaberu lekara do 3. juna, moći da dobiju hitnu medicinsku pomoć besplatno, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali ne i "potpunu" lekarsku pomoć.

"Cilj uvođenja mere obaveznog izbora lekara je uspostavljanje efikasnijeg i boljeg zdravstvenog sistema, kao i da se pozivanjem na preventivne i skrining preglede i programe spreči nastanak većih oboljenja", navela je Pavlovićeva.

  • steva sremac

    07.06.2012 11:39
    sramota
    imam izabranog lekara ustvari imao sam ga.promenuo sam mesto prebivalista(podstanar vec 15 god). naravno promenio sam i zdravsvenu knjizicu.posto ne zivim na toj adresi na kojoj sam prijavljen nego negde sasvim drugde(nece gazda da me prijavi)moram da se lecim 50km dalje. U kojoj mi zemlji zivimo.
  • mb

    07.06.2012 08:57
    Kakav crni izbor?
    Dok se ministri leče po inostranstvu mi se crvljamo po čekaonicama, čekamo mesecima na preglede i za to treba da svakog meseca izdvajamo od bedne zarade, iako na kraju često završimo kod privatnog lekara i dodatno plaćamo nešto što smo već platili. U svetu i privatni lekari mogu da leče preko zdravstvenog fonda. J---te se, bagro jedna bezdušna!!!
  • Tja

    07.06.2012 08:28
    Aj da vidimo da li smete da nekom oduzmete pravo na lecenje zbog izbora lekara. To je grubo krsenje ljudskih prava, a da na pricamo o obavezi poslodavca da placa vas. Kao sto rekoh, ako ste mogli da napravite internet portal za zakazivanje, mogli ste i za izbor lekara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.