Vojvodina vuče Srbiju ka EU

Vojvodina je "lokomotiva koja Srbiju vuče ka EU", zaključili u Briselu potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov i izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.
Vojvodina je "lokomotiva koja Srbiju vuče ka EU", zaključili u Briselu potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov i izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Vrebalov i Kacin su ocenili da bi Srbija trebalo da bolje koristi to što Vojvodina predstavlja "Evropu u malom", saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

"Na sastanku smo razgovarali i o problemima vezanim za finansiranje Vojvodine, koji su se uvećali nakon odluka Ustavnog suda Srbije, odnosno oduzimanja pojedinih nadležnosti. Smatram da se ovo pitanje suštinski može rešiti promenom Ustava Srbije", kazao je Vrebalov.

Ukazao je da, ukoliko Srbija želi da pokaže dobru volju prema EU, mora da promeni odnos prema Vojvodini. On je ocenio i da je Kacin "konstruktivno i prijateljski nastrojen" prema Srbiji i Vojvodini. "Nije prijatelj samo onaj ko te hvali i tetoši, već ti je prijatelj onaj ko ti uputi i konstruktivne kritike", istakao je Vrebalov.

Kacin i Vrebalov su razgovarali o spornim tačkama vezanim za određivanje datuma za početak pregovora EU i Srbije o njenom prijemu u Uniju, i o promenama u vezi s trgovinskom razmenom koje će nastati pošto se Hrvatska priključi EU.

Kacin i Vrebalov razgovarali su i o izbornom sistemu u Srbiji i saglasili se da nije dobra praksa da se izbori na svim nivoima održavaju u isto vreme, piše u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u Briselu nakon sastanka sa novim gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem da Srbija mora da bude suštinski decentralizovana zbog razvoja svojih regiona i da bi iskoristila evropske fondove koji joj stoje na raspolaganju.

Istaknato je da će Srbija do 2014. godine do 2020. godine imati na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra iz evropskih IPA fondova. Objasnio je da u tu sumu ne ulaze niskokamatni zajmovi Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kacin je naveo da je decentralizacija važna za Vojvodinu i naročito za nedovoljno razvijene i demografski ugrožene regione Srbije. "Decentralizacija je potrebna zbog efikasnijeg upravljanja i smanjenja troškova birokratije, ali i zbog evropskih fondova koji stoje na raspolaganju Srbiji", rekao je Kacin.

Dodao je da će ti fondovi moći da se iskoriste samo ako lokalne vlasti budu znale kako da naprave i sprovedu projekte i da je zato neophodno uvodjenje zakonskog okvira koji obezbedjuje modernu i decentralizovani državu.

  • 10.10.2012 14:03
    Najbolje bi bilo d se lokomotiva otkaci od vagona,
    te sama da krene gde joj je bolje, a vagoni
    kada se dovedu u red, lako ih je prikaciti
  • Bojan

    10.10.2012 06:51
    Ovo je cista politika...............
  • Spark

    10.10.2012 06:23
    bez vagona
    Bice lakse bez vagona. I tako su musavi i zapusteni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.