Vašington pozdravlja sastanak Dačića i Tačija

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i pozdravljaju sastanak u Briselu, izjavio je Filip Riker, zamenik pomoćnika državne sekretarke Hilari Klinton.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i pozdravljaju sastanak u Briselu, izjavio je Filip Riker, zamenik pomoćnika državne sekretarke Hilari Klinton.

Prema njegovim rečima, od Beograda i Prištine se očekuje nastavak dijaloga, ispunjavanje dogovorenog, popravljanje atmosfere i pravi napredak. "To bi bila i bolja atmosfera za ekonomski napredak, dovelo bi do veće stabilnosti i napretka i verujemo da to žele i ljudi u Srbiji i na Kosovu", dodao je Riker.

"Evropski put je i za Kosovo i za Srbiju. Normalizacija odnosa je ključna i pogledajte kako su druge zemlje u Evropi posle velikih sukoba iskoristile institucije EU da ostave po strani probleme iz prošlosti", ocenio je zvaničnik Stejt departmenta.

Simić: Dačić je prešao Rubikon

Analitičar Predrag Simić je izjavio da je premijer Ivica Dačić susretom s Hašimom Tačijem "prešao Rubikon" i da više nema povratka. "Dačić je preuzeo odgovornost i na njemu će biti i da se suoči sa rezultatima te inicijative. Bilo je bolje da je pre sastanka postojala platforma za pregovore sa Prištinom i to je verovatno i razlog što ovaj susret neće naići na mnogo odobravanja, ali ni na mnogo kritika", rekao je Simić.

Analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da je susretom predsednika Vlade Srbije i kosovskog premijera srpska vlast očigledno prešla još jednu crvenu liniju i "pod prinudom progutala jednu od većih žaba".

"Susretom Dačić - Tači očigledno je pređena još jedna crvena linija srpskih vlasti, a to je da neće razgovarati s Tačijem dok se ne okonča istraga o trgovini ljudskim organima i ne razjasni njegova uloga u tome", rekao je Vukadinović. On je dodao da je, međutim, manje jasno da li je to samo još jedan u nizu besmislenih ustupaka Beograda u očekivanju uzvratnog ustupka Brisela ili Prištine za "tu žabu, jednu od većih, koju su Dačić i zvanični Beograd bili prinuđeni da progutaju".

Tadić: Neću da se ponašam kao Dačić

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević je ocenio da će susret Dačića i Tačija imati veoma dobar odjek u EU, zato što je, prema njegovom mišljenju, to prvi pozitivan signal nakon niza "konfuznih i loših vesti" iz Srbije. "Biće sigurno u srpskoj javnosti zamerki zašto je uopšte došlo do ovog susreta, ali one ne stoje dok god se proces dijaloga sa Prištinom ne suprotstavlja ustavu", izjavio je Pribićević.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da je dobro što su se sastali Dačić i Tači i ocenio da treba da nastave tim putem. "To je dobro, odlično. Neću da se ponašam kao Dačić, koji je moje rukovanje s Tačijem proglasio porazom naše državne politike. To je dobro i treba da nastave tim putem. Nadam se da posle ovog susreta neko razume zašto sam se ja rukovao sa Tačijem", rekao je Tadić.

  • TINS

    20.10.2012 16:45
    A pljuvačina?
    A Tadića su do besvesti pljuvali zbog toga. Sad ti isti ili ćute ili odobravaju ovo što Dačić radi. Dosledni nema šta
  • 20.10.2012 11:12
    Bez naslova
    A tako ste mislili da su narodnjaci sa socijalistima nekakva drugacija opcija, kad ono Tadic cestita Dacicu.
    Sta jos treba da se desi pa da opet krenete sa serpama i loncima????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.