Smanjena strana ulaganja u prvoj polovini godine

Za prvih sedam meseci, prema podacima Narodne banke Srbije, na kontu direktnih stranih ulaganja zabeležen je minus od 120 miliona evra.

Za prvih sedam meseci, prema podacima Narodne banke Srbije, na kontu direktnih stranih ulaganja zabeležen je minus od 120 miliona evra.

Tako bi Srbija ove godine mogla da postavi neslavan rekord u stranim ulaganjima - da iz zemlje izađe više novca nego što je ušlo.

Posledice manjka stranih ulaganja građani već osećaju - dinar je slabiji deset odsto, inflacija viša od deset odsto, a stopa nezaposlenosti porasla je sa 24,4 na više od 27 odsto. Na kraju prošle godine naša zemlja je bila u plusu 1,8 milijardi evra, po tome smo bili rekorderi u regionu, a glavni razlog je bilo ulaganje "Deleza" u kupovinu "Maksija".

Slab dotok stranih ulaganja za stručnjake je bio očekivan. Oni navode da je glavni razlog politička nestabilnost - predizborna kampanja, izbori i turbulencije prilikom formiranja Vlade. Uz to, prisutan je trend smanjenja stranih ulaganja u celom svetu.

Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, za Kurir navodi da bi ove godine mogla da nas spasu ulaganja Naftne industrije Srbije u pančevačku rafineriju i kaže da investicije veće od 50 miliona evra zahtevaju stabilnu političku situaciju. "Zavisimo od kredita iz inostranstva da bismo održali stabilnost finansijskog sistema. To se odražava na celu ekonomiju, imamo i pad industrijske proizvodnje i trgovinski deficit, tako da taj manjak mora da se nadoknadi, i to se može samo zaduživanjem", kaže on i dodaje da su nedavno prodate državne obveznice za milijardu evra.

  • Steva

    19.11.2012 23:04
    nema veze
    Ih,kad počnu NAŠI novopečni biznismeni da ulažu,ima da PROCVETA /d..e/ radničkoj klasi!Svešće eks-političari /i oni do njih / računicu,pa će se videti "koliko vredi" raditi,a ne samo tražiti neradni dan,za Državne praznike.
  • ZoranNS

    19.11.2012 18:15
    Narod možeš ubediti da si ...
    Narod možeš ubediti da si svetac, poslovne ljude ne, oni ne slušaju šta se govori nego gledaju šta se radi, a radi se sve kako ne treba.
  • m

    19.11.2012 17:58
    Pa naravno...
    Ko je lud da ulaze u Srbiju, gde vladu cine korumpirani politicari, koji ne postuju dogovore sa stranim investitorima. Evo primer, dogovori se podizanje akcize za akciznu robu na svakih pola godine. Odjednom vlada kaze nema para, moramo ponovo dici akcize, jednostrano, bas nas briga sta kaze udruzenje stranih investitora. Svako ko zeli da ulaze u Srbiju prvo se raspita, sta mislite kakvo misljenje i savet ce dobiti od tog istog udruzenja? Ulagace u okruzenju, isto je, cak je i jeftinije i brze, a mi cemo i dalje raditi kod Miska, Peconija i Beka za crkavicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.