SZR ubuduće bez "muzičkog dinara"

Skupština Srbije započela je danas debatu o izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima, kojima se, kako je rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, ukida "muzički dinar" za zanatlije, a ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja.

Skupština Srbije započela je danas debatu o izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima, kojima se, kako je rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, ukida "muzički dinar" za zanatlije, a ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja.

U obrazloženju zakona piše da se pod zanatskim radnjama, koje ubuduće neće plaćati naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacije i fonograma, podrazumevaju samostalne zanatske radnje, kao i radnje u kojima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnošću prodaje sopstvene proizvode. Obradović je naveo da je iz EK stigla sugestija da bi to rešenje možda trebalo ograničiti na četiri do pet godina i da će se videti kakav će biti konačan stav komisije.

Predložene izmene, prema rečima Obradovića, rezultat su nastojanja da se ta oblast uskladi sa ekonomskim mogućnošćima korisnika i da se unapredi naplata, uz nastojanje da se očuva stečeni stepen autorskih i srodnih prava. Tu naknadu ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja, rekao je Obraodović i objasnio da se ne može na isti način tretirati objekat u Lebanu i u Beogradu.

Osnovno merilo za odredjivanje naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma jeste da se visina naknade vezuje za minimalnu zaradu u Srbiji, a njen iznos zavisiće i od površine komercijalnih poslovnih prostorija korisnika. Pri odredjivanju kvadrature komercijalnih poslovnih prostorija isključivo se računa prostor koji korisnik koristi za prijem gostiju, a ne računaju se pomoćne prostorije za rad osoblja, korisnika, skladišni i sanitarni prostor. Predloženi zakon propisuje da vlada utvrdjuje listu tehničkih uredjaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade.

Iznos posebne naknade koja se plaća po svakom prodatom ili uvezenom uredjaju i predmetu sa liste vlade ne može biti viši od jedan odsto njegove vrednosti. Kao vrednost uredjaja i predmeta sa liste vlade koji se proizvode u Srbiji uzima se njihova prodajna cena bez poreza na dodatu vrednost pri prvoj prodaji, a kada se uredjaji uvoze kao njihova vrednost se uzima njihova nabavna cena preračunata u dinare po kursu na dan njihovog carinjenja, uvećana za carinu.

Ulogu Komisije za autorska i srodna prava preuzima Zavod za intelektualnu svojinu.

  • Gillan

    05.12.2012 22:56
    @НИКИ - '?

    A zasto da placaju?
    Radio je vec platio kosuljicu za javno emitovanje tih pesama.
    Kakve veze ima da li je zvucnik u bolnici ili u kafani?
    Ako pustaju muziku sa CDa, ajde jos i da se dogovaramo oko naknade, ali za pustanje radio programa niko nema prava da vas goni. Jer, to bi znacilo da ste duzni muzicki dinar i kada slusate tranzistor na plazi - kao, javno emitujete muziku.
    Budalastine i nelogicnosti odlicno prolaze u zemlji ciji su stanovnici slicni Nilkiju...
  • НИКИ

    05.12.2012 17:26
    '?
    Мене интересује зашто и ПОЛИКЛИНИКА НОВИ САД не плаћа музички динар.Ако цео дан пуштају музику са разгласа ја мислим да би било у реду да и они плаћају (јер пуштасе музика са неке радио станице)
    музички динар
  • Nezavisni Vojvodjanin

    05.12.2012 16:22
    Novosadska Cistoca podigla cenu 100%
    Novosadska cistoca je za pravna lica i preduzetnike podigla cenu za 100% od Novembra 2012.Da li je to NORMALNOOO,nikakvo smece mi ne odnose,imam 2 male kante nedeljno koje sam odnosim 100m dalje u kontejner od zgrade.OVO JE DRANJE KOZE SA LEDJA.Molim sve novinare da istraze ovo desavanje .Ovo je samo jedna od dazbina koja ubija male preduzetnike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.