Gde su najniže, a gde najviše plate u Srbiji

Najviše prosečne zarade u novembru u Srbiji isplaćene su zaposlenima u Kosjeriću - 67.458 dinara, a najniže u Priboju - 19.614 dinara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Najviše prosečne zarade u novembru u Srbiji isplaćene su zaposlenima u Kosjeriću - 67.458 dinara, a najniže u Priboju - 19.614 dinara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U vrhu po visini plata u novembru posle Kosjerića, slede beogradske opštine Surčin - 63.571 dinar, Lazarevac - 63.332 dinara, Lajkovac - 61.340 dinara i Kostolac - 59.497 dinara.

Među opštinama sa najnižim platama, osim Priboja, su i Kuršumlija - 24.401 dinara, Bela Palanka - 25.787 dinara, Malo Crniće - 26.062 dinara i Temerin - 26.097 dinara.

Posmatrano po delatnostima, najveće prosečne zarade imali su zaposleni u uslužnim delatnostima u rudarstvu - 99.368 dinara, a najmanje zaposleni u proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava - 15.381 dinar. U vrhu po visini plate su i zaposleni u proizvodnji koksa i derivata nafte - 94.230 dinara, zaposleni u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa - 92.844 dinara, zaposleni u delatnosti udruženja - 86.510 dinara i zaposleni u proizvodnji duvanskih proizvoda - 84.238 dinara.

Među onima sa najnižim zaradama su i zaposleni u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji sa 18.161 dinar, preradi drveta i proizvoda od drveta, osim nameštaja - 21.987 dinara, zaposleni u delatnosti putničkih agencija, tur-operatora i rezervacija - 22.174 dinara i u proizvodnji odevnih predmeta - 22.337 dinara.

Prosečna neto zarada, isplaćena u novembru, u Srbiji iznosi 42.395 dinara i u odnosu na zaradu isplaćenu u oktobru, nominalno je veća za dva odsto, kao i realno, objavio je danas RZS.

  • e, opstino moja...

    26.12.2012 14:26
    Eto na sta spade Temerin. Opstina koja je bila bogata i ima sve uslove da i dalje bude bogata sada propada, oronula... svaki kolovoz je razvaljen, svaka pesacka staza je ruina.
    Ja necu biti tako tendenciozan da trazim krivce u Slobi, ili EU, nego samo gledam unazad 20 godina u lokalne mocnike. Svi su napunili dzepobe, prosto opustosili opstinu. Koliko sredstava su samo skupili na racun pravljenja kanalizacije (treba li da kazem da nije napravljena?), a gradjevinsko-urbanisticka mafija ODVALJUJE u opstini. Naravno da to nisu sredstva kao u BG, ili NS, ali manje je i aligatora... Ja molim da neko OZBILJNO ISPITA rad u nasoj opstini poslednjih 20 godina, tu ima jako mnogo materijala za zatvor!
  • Era

    26.12.2012 13:46
    @Pera
    Alo Perice smiri dozivljaj. Koga ti bre nazivas neradnicima? Mi smo dole bre veci radnici nego vi Vojvodjani. Samo bre znate da kukate a pogledaj oko sebe tu neobradjenu zemlju po Vojvodini. Prolazis vozom ili kolima i sta ima da se vidi jedno veliko nista. Nista bre nije posejano. Ko je poznat po malinama,po siru, po slanini, prsuti, bakru , aluminijumu,oruzlju, rakiji itd da ne nabrajam? Znas li ti bre koliko je dole ispod Beograda zatvoreno fabrika posle rata? Dole bre narod crkava od gladi, crnci na sve strane da bi samo za leb imali da prezive a ti ih nazivas neradnicima. I ono malo zemlje sto imaju to im je obradjeno i to na vrhu planine, a tebi bre sve u ravnici. Seljaci dole obrade svoju zemlju i donesu sa vrske cuke u grad na pijac da prodaju da nesto malo zarade. A kod vas u gradovima na pijacama rade gradski ljudi i nabavljaju sa strane koji pojma nemaju o poljoprivredi a ume da se dere prirodno neprskano. Pricas tu o bibliotekama i kljigama pa ti da si imalo obrazovan ne bi pricao ovakve gluposti. Ko bre dobija mufte? Ako neko dobija mufte to je Beograd. Vise su nas izmuzli nego vas jer vi bar jos uvek stojite na nogama i gradovi vam se sire dok se dole sve zatvara i isceza. Zato dosta vise sa tom mrznjom juzno od Beograda kad vecina vas nije nikad ni bila dole. Ako vas neko muze to je Beograd a i da nije tog Beograda bio bi to Novi Sad. Ako neko zna da bude dobar domacin to su Ere i kad ima i kad nema za goste se uvek nadje i zato nemoj da nas vredjas i da nas nazivas neradnicima nego pogledaj oko sebe pre nego sto zines.
  • 26.12.2012 12:41
    LOL
    Joj što volem statistiku po njoj je uvek raj.Eto ja sam iz NS imam platu 28000 za 6 radnih dana nedeljno x 8 h dnevno, žena ima 14000 za 6 radnih dana x 7 h dnevno nas dvoje zajedno nismo ni blizu "prosečnoj zaradi" al zato po statistici plata moje žene i nekog osrednjeg poslanika prelazi sve proseke:).Većina mojih poznanika i prijatelja radi za plate do 25000 u NS neznam nikog ko radi za veće pare barem ne u mom gradu al eto imam sticajem okolnosi prijatelje u B. crkvi gde muž i žena zarađju u državnom sektoru preko 60000 tako da su oni daleko iznad "prosečne zarade", i to vam je statistika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.