"Fajgeljev tekst falsifikuje ulogu Nedićevog režima"

Tekst direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja, u kom se navodi kako srpske vlasti za vreme Drugog svetskog rata nisu učestvovale u sprovođenju Holokausta, perfidno skida krivicu sa kvislinškog režima Milana Nedića, smatra istoričar Milan Radanović.
Tekst direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja, u kom se navodi kako srpske vlasti za vreme Drugog svetskog rata nisu učestvovale u sprovođenju Holokausta, perfidno skida krivicu sa kvislinškog režima Milana Nedića, smatra istoričar Milan Radanović.

Naime, u tekstu koji se bavi "antisrpskim" porukama novog filma Gorana Paskaljevića "Kad svane dan", povodom promocije ovog ostvarenja u KCNS, navodi se da su poruke ovog filma štetne jer se Srbi predstavljaju kao zločinci u slučaju logora Staro Sajmište, iako su ovaj logor pod kontrolom držali Nemci.

"Autor navodi kako srpske vlasti nisu učestvovale u pripremi i organizaciji Holokausta, kao ni u egzekucijama. Srpske kvislinške vlasti jesu učestvovale u olakšavanju sprovođenja Holokausta tako što su sprovodile diskriminativne mere protiv jevrejskog stanovništva, učestvovale u evidenciji Jevreja, kao i zbog činjenice da je kvislinška policija 1942-1943. hapsila Jevreje koji su izbegli prvi talas hapšenja i predavala ove uhapšenike nemačkom okupatoru", navodi Radanović.

"Nedićeve vlasti učestvovale u stvaranju rasističke klime"

On dodaje da je propagandna mašinerija kvislinških vlasti učestvovala u stvaranju društvene klime koja je normalizovala masovna hapšenja i likvidacije jevrejskog stanovništva, kao i da su predstavnici ovog aparata učestvovali u pripremi tzv. Antimasonske izložbe, koja je imala više nego rasistički karakter.

"Radni komitet tzv. Antimasonske izložbe, činili su, između ostalih, Lazar Prokić (tokom okupacije šef Odseka za propagandu Predsedništva vlade), Đorđe Perić (šef Državne propagande Nedićeve vlade), Miodrag Đorđević (pomoćnik šefa beogradske policije), Milovan Popović (asistent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, potonji upravnik Zavoda za prinudno vaspitanje omladine u Smederevskoj Palanci - logor za prokomunističku omladinu)", objašnjava obaj istoričar.

Radanović dodaje da je "simptomatično" i to što Fajgelj ni u jednom trenutku nije spomenuo logor Banjica, koji je bio pod zajedničkom kontrolom okupacionog i srpskog državnog aparata. "Velik broj uhapšenika ovog logora dospeo je na Banjicu zahvaljujući činjenici da su prethodno bili uhapšeni od strane kvislinške Specijalne policije i Srpske državne straže", kaže Radanović.

Nije srpska vlast, već kvislinška

On dodaje da autor teksta prenebregava i činjenicu da većina srpskog naroda nije priznavala kvislinšku vlast u Srbiji, o čemu svedoči masovan oružani ustanak srpskog naroda protiv okupatora i kvislinških vlasti od početka jula 1941. "Autor  tendenciozno propušta da terimin 'srpske vlasti' dopuni nužnom odrednicom 'kvislinške'"

"Kvislinške vlasti u Srbiji nisu birane od strane srpskog naroda već od strane nemačkog nacističkog okupatora. Pripadnici kvislinške strukture nisu prihvatili ulogu saradnika okupatora iz patriotskih razloga već iz ideoloških pobuda i zarad materijalnog interesa", kaže Radanović.

Fajgelj nije želeo da komentariše kritike istoričara, navodeći da "nije toliko pozvan da govori o tome". Kako za 021 navodi direktor KCNS, želeo je da poruči Paskaljeviću da "ne obrće uloge zločinaca i žrtvi". (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 29.01.2013 13:09
    Мина
    Поштовани професоре, верујем да ово читате, зато Вам се и обраћам. С друге стране не радује ме то што ово читате. Најљубазније Вам саветујем да се оканете медија, полемисања са различитим инстанцама власти и да својим радом заиста покажете колико сте квалификовани за посао који обављате. Немојте дозволити естрадизацију културе! Не допада ми се што стално заузимате неки одбрамбени став, као да све што се каже о Вашем раду доживљавате као напад. Додуше, мислим да је неодговорно означавати људе, у данашњем свету, као фашисте и антифашисте. Ваљда смо сви извукли поуке из оних прошлих времена... Зар није најбоља, ако баш хоћете- одбрана, да се у јавности чује о џез фестивалу, о филмовима и изложбама у КЦНС? Веома Вас поштујем и мислим да, уз те мале измене у раду, можете одлично обављати свој посао.
  • Banacanin, a ne vojvodjanin

    29.01.2013 02:33
    Milan Nedic je jedna tragicna i neshvacena licnost... mnogo ocrnjen od strane komunista... i previse

    prihvatio je jednu nezahvalnu funkciju u nezahvalnu vreme i time svesno postao 'izdajnik i kvinslig'

    spasio je Srbiju koliko je mogao, mnogo zivota takodje... ne samo Srba, vec i drugih nacija... neki poput Medlin Olbrajt i Milana Kucana su to zaboravili

    Dimitrije Ljotic jeste bio fasista i jeste saradjivao sa okupatorima, ali Dimitrije Ljotic je isto spasavao mnoge zivote... zbog belaja koje su pravili partizani i onog sistema 100 mrtvih za jednog Nemca, Dimitrije Ljotic je neprekidno morao da reguje kod Nemaca i da ako nista drugo umanji taj odnos... zahvaljujuci njemu, u Banatskom Arandjelovu je streljano 'samo' 30 ljudi

    eto... da nije bilo ova 2 coveka, mozda neki od vas danas ne bi bili zivi i ne bi imali prilike da ih ovde pljujete
  • 28.01.2013 16:26
    za@Чудо
    "Lidice (njemački: Liditz) selo u Češkoj, 16 km sjeverozapadno od Praga. Kada je češki antifašist u Pragu ubio 27. svibnja 1942. Reinharda Heydricha, njemačkog protektora Češke i Moravske, njemačke su okupacijske snage predvođene SS-om pokrenule krvavu odmazdu širom Češke, u sklopu koje je češko selo Lidice, zajedno sa svojim stanovnicima bilo 10. lipnja 1942. do temelja uništeno.

    Sveukupno u nacističkom osvetničkom činu u Lidicama poginulo je oko 340 osoba. Malo češko selo Ležáky bilo je uništeno dva tjedna poslije uništenja Lidica. U ovom slučaju strijeljani su bili i muškarci i žene a djeca su bila poslana u koncentracijski logor ili na preodgoj.

    Kad se zbroje sve žrtve, procjenjuje se da je oko 1 300 osoba položilo svoj život ne bi li nacisti osvetili jednog čovjeka, zamjenika zapovjednika Gestapa i protektora Češke i Moravske Reinharda Heydricha".

    Bilo je otpora, na zalost i odmazde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija