Svaki praznični dan košta 16 miliona evra

Mnoge firme u Srbiji spojile su novogodišnje i božićne praznike, a prema računici poslodavaca jedan neradni dan privredu Srbije košta čak 16,2 miliona evra.
Mnoge firme u Srbiji spojile su novogodišnje i božićne praznike, a prema računici poslodavaca jedan neradni dan privredu Srbije košta čak 16,2 miliona evra. Ovom cifrom obuhvaćene su, pored firmi koje trenutno ne rade, i one koje rade ali im je učinak slab.

Mnoge firme tako neće raditi osam uzastopnih dana, zbog čega će srpska privreda na samom startu godine ubeležiti gubitak od minimum 129,6 miliona evra, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

"U prvim danima nove godine nezamislivo je da bilo koja firma u zemlji može da prikupi neophodna dokumenta od države, čija je administracija, naročito u tom periodu, veoma usporena. Ako se zna da nerad celokupne domaće privrede na dnevnom nivou iznosi 16,2 miliona evra, ukupan ceh plandovanja od osam dana je 129,6 miliona evra", navodi Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije.

Prema njegovom mišljenju, različiti razlozi su opredeljivali preduzeća da ne rade. "Pojedinim firmama se jednostavno više isplati da ugase mašine na nekoliko dana, nego da greju hale i pale postrojenja na dan-dva", kaže Rajić.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević smatra da srpska privreda mora što više da radi tokom praznika. "Nije dobro što su preduzeća odlučila da spajaju praznike, ali to je zapravo prava slika Srbije. Više potrošimo na muziku za vreme novogodišnjih praznika, nego na kulturu tokom cele godine", slikovito kaže Knežević.

On upozorava da statistika svake godine beleži pad proizvodnje od 20 odsto u januaru, u odnosu na ostale mesece, što po svemu sudeći nije dovoljna opomena privredi i državi da mora više da se radi.

U Ministarstvu finansija ističu da nemaju tačne procene koliko privreda gubi zbog spajanja praznika. "Činjenica je da se izgubljeni radni dan teško može nadoknaditi, a to privrednici najbolje znaju, u doba krize ne raditi je luksuz", kažu u ovom ministarstvu.

  • P22

    05.01.2013 08:33
    @Nisam pametan
    Lepa racunica.
    Ne tako davno procitao sam da jedna zapadna zemlja-(KAPITALISTICKA) razmislja o uvodjenu sedmocasovnog radnog vremena i 35-tocasovne radne nedelje.Razlog je jednostavan. Veca produktivnost i angazovanje zaposlenih.Mislim da je rec o Francuskoj). O tome da je skoro nemoguce raditi prekovremeno zbog velike nezaposlenosti necu da govorim ali znam da recimo u Sloveniji nema sanse da se radi duze od 5 dana nedeljno(postoje slucajevi ali)
    Dalje kod nas je moguce sve pa i famozna preraspodela radnog vremena od 60 sati nedeljno ili 12 dnevno pazi MAXIMALNO. O nezaposlenosti i da negovorim.Prekovremeni rad u zakonu postoji ali placa se samo odabranim. Sta vise u jednom tumacenju zakona (Misljenje) Ministarstva rada izmedju ostalog stoji da " dnevno radno vreme ne prelazi 14 casova"
    ( Misljenje Min.rada i soc pol. RS br 011-00-1340/2005 od 14.03.2006 g)

    I sad oni pricaju o gubitcima i sta ti ja znam.
  • member

    05.01.2013 08:03
    kada je kriza, treba da se radi vise a ne manje.

    skroz sam za varijantu - koliko radis, toliko zaradis. pa ako hoces, uzmi 365 slobodnih dana godisnje, toliko ces i da zaradis.
  • Nisam Pametan

    05.01.2013 01:06
    Loša matematika
    "a prema računici poslodavaca jedan neradni dan privredu Srbije košta čak 16,2 miliona evra."

    Hmm...češ,češ...Dakle, ako sam dobro razumeo, kada je radni dan privreda Srbije ZARADI 16,2 miliona evra-manje više...Kada odbijemo nedelje, ispada da je godišnja zarada oko 4,5 MILIJARDI evra-manje više...Bem ti miša, pa mi smo mala Švajcarska. Samo, pitam sa otkud radnici u većini imaju plate i penzije od bednih 20-30tak hiljada din?

    Šalu na stranu, pravi problem leži u korupciji a ne u 8 neradnih dana godišnje. Svako ko tvrdi drugačije je blago rečeno bezobrazan ili zlonameran...

    "Procene su da na korupciji Srbija godišnje gubi milijarde evra, od čega najviše nestane u oblasti javnih nabavki - čak 800 miliona....itd"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.