Centru Sava preti zatvaranje?

Najveći kongresni centar, nekada ponos prestonice, centar "Sava" u toliko je lošem stanju da ni zatvaranje nije nerealna opcija.

Najveći kongresni centar, nekada ponos prestonice, centar "Sava" u toliko je lošem stanju da ni zatvaranje nije nerealna opcija, pišu "Novosti".

Nekada tehnološko čudo sada je zapravo kula na staklenim nogama koja jedva opstaje uprkos tome što mu kulturnih dešavanja ne manjka, niti kongresnih skupova. Sava centar trenutno radi na "rezervne baterije", ne zarađujući dovoljno ni da pokrije komunalne račune jer se cene ulaznica nisu menjale godinama, a sve ostalo je poskupelo.

Direktor Dragan Vučičević kaže da u najveći kongresni centar nije ulagano godinama i da novca za kompletnu obnovu koja se procenjuje na pet miliona evra jednostavno nema, a sad je sve došlo na naplatu. Nova oprema koju će Grad Beograd finansirati za nabavku digitalne opreme samo je vrh ledenog brega od onoga šta bi trebalo uraditi, jer je Sava centru potrebna "generalka".

"Ono što je nekada bilo tehnološko čudo, odavno je prevaziđeno, tako je Sava centar postao primer energetske i svake druge neefikasnosti", ističe Vučičević: "Zabranio sam da se stavljaju kofe na mestima gde krov prokišnjava, već smo ispod tih delova postavili žardinjere. Čujemo komentare gostiju kad primete da žardinjera stoji na, baš, neobičnom mestu."

Ono za šta posetioci veruju da su dekorativna jedra po "Sava centru", zapravo je zaštita za goste u slučaju da se obruši deo već napukle staklene fasade. "Sava centar ima 8.500 metara staklene površine koja je u veoma lošem stanju, popucalo je više od 250 staklenih ploča. Zbog toga je zgradu veoma teško ugrejati i rashladiti. Mesečni račun za struju u toku leta samo je od sedam do deset miliona dinara. Da bi samo to isplatili mi moramo da organizujemo 25 koncerata, a prošle godine smo imali 120 programa i 350 seminara", kaže Vučičević.

"Dobili smo novac kojim ćemo ulepšati stakleni deo fasade duž auto-puta i ugraditi dva reda foto panela za korišćenje energije sunca, a to će biti urađeno na leto jer samo čekamo da se stvore vremenski uslovi", navodi direktor. Jedini način na koji bi "Sava centar" mogao da opstane jeste ukoliko bi imao podršku grada kao osnivača. Kako je rekao Vučičević, Skupština Beograda ima dobru volju da pomogne, sada je potrebno samo naći pravi modus.

  • stevica decanski

    22.01.2013 20:07
    steta
    sava centar je simbol novog beograda. jos dok je bio relativno nov, vodio sam prijatelje iz francuske i nemacke na nekakvu projekciju i bili su impresionisani njime. i danas, iako ga je pregazilo vreme, izgleda impozantno. proveo sam lepe trenutke u njemu, fest, djoletovi koncerti... steta sto propada.
  • 22.01.2013 14:59
    Imamo i mi Spens.
  • Georg

    22.01.2013 14:13
    Taj Steva Centar i treba zatvoriti!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.