Skoro četvrtina učenika žrtve nasilja

Prema istraživanju UNICEF-a koje je sprovedeno u devet vojvođanskih srednjih škola, 23 odsto učenika je jednom ili više puta bilo žrtva vršnjačkog nasilja.

Prema istraživanju UNICEF-a, koje je prošle godine sprovedeno u devet vojvođanskih srednjih škola, 23 odsto učenika je jednom ili više puta bilo žrtva vršnjačkog nasilja.

Oko deset procenata njih povremeno u školu nosi i oružje, dok je najčešći oblik nasilja i dalje verbalno.

U pilot projektu "Škola bez nasilja", u okviru kojeg je obavljeno istraživanje, učestvovale su i novosadske srednje škole "Pavle Savić" i Elektrotehnička "Mihajlo Pupin". Ispitano je preko 6.000 učenika i 830 odraslih osoba, zaposlenih u školama.

Pokazalo se da je, pored vršnjačkog, zastupljeno i nasilje između nastavnika i učenika, kaže psihološkinja Jasmina Kodžopeljić. "Kao alarmantan podatak pojavljuje se da je u istoj toj meri, a čak i malo više, zastupljeno nasilje između nastavnika i učenika i to obostrano, kako od strane nastavnika, tako i od strane učenika, i pri tom su verbalni oblici nasilja najzastupljeniji" objašnjava ona. Kodžopeljićeva je ukazala i na to da je vređanje i ismevanje najčešći oblik nasilja nastavnika nad učenicima, dok se učenici najviše služe pretnjama nastavnicima.

Šta pokazuju statistike?

Statistike govore da je vršnjačko nasilje više zastupljeno u srednjim stručnim školama, nego u gimnazijama, a dečaci su i dalje nasilniji od devojčica. Školsko usmerenje značajan je faktor koji doprinosi učestalosti nasilja, dok nacionalna pripadnost i mesto u kojem se škola nalazi to nisu. Nasilje se najčešće dešava u trećem razredu srednje škole, a najmanje u prvom.

Kada se uporedi ponašanje osnovaca i srednjoškolaca nakon što se dogodi nasilje, osnovci su ti koji zatraže pomoć, dok stariji učenici izbegavaju. Ako to i učine, učenici srednjih škola se obrate prijateljima, a skoro nikada nastavnicima, pokazuju statistike. Osnovci se prvo obrate roditeljima, pa nastavnicima. Što se tiče elektronskog nasilja, zanimljivo je da su roditelji tvrdili da toga nema, dok je anketa među decom pokazala da je skoro 99 odsto njih primilo mejlove preteće i uvredljive sadržine.

Interesantan je i podatak da su u srednjim školama odlični učenici manje izloženi nasilju, nego u osnovnim. U pitanju je izmenjena percepcija odlikaša, smatra psiholog Petar Čolović. "Razlog za to može biti malo izmenjen status odličnih učenika, u toj vrsti vršnjačke grupe. Oni se verovatno više ne opažaju kao štreberi, bubalice, kao neki ugrožavajući faktor, već se prepoznaju neki njihovi kvaliteti, kao savesnih, vrednih, možda neki liderski kvaliteti tada dolaze do izražaja",  navodi Čolović.

U programe uključiti i roditelje

Da bi se smanjilo vršnjačko nasilje u školama, potrebno je i da se roditelji uključe u preventivne programe kao što je ovaj. Osim toga, važno je konačno zabraniti fizičko kažnjavanje dece u porodici i svim drugim strukturama, smatra  Dragana Koruga, saradnik UNICEF-a.

"Kada se to bude unelo kao izmena u porodični i krivični zakonik, onda ćemo imati kao društvo, kao zajednica, definisan okvir u kome onda mogu da deluju programi preventivno", kaže Koruga i dodaje da to zahteva značajne promene i u našim vaspitnim obrascima.

Projekat "Škola bez nasilja" biće potrebno još prilagoditi srednjoškolskom uzrastu, ocenila je Koruga. On bi, u potpunosti, trebalo da bude sproveden do kraja kalendarske godine, a njegova funkcija za sada je samo preventivna, naglasila je ona.

Istraživanje je sprovedeno uz pomoć stručnjaka sa katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pokrajinskog Sekretarijata za  obrazovanje i kancelarije UNICEF-a u Beogradu. (V.Đ.)

  • a roditelji!

    26.04.2010 17:18
    Sta je sa roditeljima, i njih treba edukovati kako ne bi bili nasilni,kada vaspitac u predskolskoj ustanovi,potom ucitelji,nastavnici,profesori...samo napomene da je njegovo dete drsko,da se sa detetom ne moze razgovarati,da ometa drugu decu u toku nastave ili bilo koje aktivnosti obuhvacene programoma za rad sa decom, da mu je dete bahato, odgovor roditelja je drzak,bahat,vulgaran,ponekad i vrlo preteci.Kako onda da vaspitac,prosvetni radnik da vaspitno obrazuje decu.Roditelji u svojim kucama pred decom ogovaraju i kritikuju vaspitace i prosvetne radnike. Jedino resenje je KAZNITI roditelje za svaki oblik nasilnog ponasanja, i to kaznjavati bez obzira na veze i vezice i razne intervencije poznanika,rodjaka...
  • mati

    26.04.2010 08:44
    Dokle?
    Pod hitno uključiti sve novosadske škole u ovaj projekat. Žalosno je da je samo 5 škola iz našeg grada uključeno u isti. Tragično je da roditelji zatvaraju oči kao da nije reč o njihovoj deci i prebacuju odgovornost na profesore. To su NAŠA deca. Naša budućnost. Moramo u njih ulagati i naučiti ih da iz konflikta izađu podignute glave i da svakome mogu da pogledaju u oči. Da ne strahujemo da stoga što ne umeju da se kontrolišu mogu da nastradaju i da nam jave iz škole, bolnice ili već nekog drugog mesta da nam je dete povređeno ili nastradalo. Ljudi pa naša zemlja polako odumire,ako se ne varam 4 smo zemlja po starosti u Evropi, svaki treći par ima poteškoće da dobije potomstvo, susrećemo se s problemima na svakom koraku kad hoćemo da prekoračimo prag naše zemlje i izborimo se za prava, a rođena deca nam se još u osnovnoj školi vređaju, tuku, zlostavljaju i ubijaju. Dokle??? Vreme je da zajedno s njima poradimo na rešavanju problema i zaštitimo ih, ako mi to ne učinimo ko će? Kome je više stalo do njih, ko ih više voli i brine o njima od nas? Hajde da radimo na svojoj deci i sebi.
  • 25.04.2010 01:53
    zalosno i tuzno
    da nasilje izvrsavaju i oni (nastavnici) koji su upravo tu da obrazuju decu (obrazovanju u najsirem smislu, pa i protiv nasilja). Trebalo bi da ti nastavnici pohadjaju kurseve opste kulture, pa onda pedagogije, pa tek onda struke. Jadno su nam deca i drustvo dokle god takvi rade u skolama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.