Pomoć stočarima da se smanji nivo aflatoksina

Vlada Vojvodine ovlastila je Direkciju za robne rezerve da pomogne stočarima da smanje nivo aflatoksina u životnim namirnicama i stočnoj hrani.
Vlada Vojvodine ovlastila je Direkciju za robne rezerve da pomogne stočarima da smanje nivo aflatoksina u životnim namirnicama i stočnoj hrani.

Direkcija je ovlašćena da obezbedi 1.200 tona kukuruza za registrovana poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini koja imaju "umatičena grla".

Kako se navodi u saopštenju, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo utvrdiće spisak gazdinstava i odrediti količinu kukuruza "po umatičenoj kravi".

Vlada je donela zaključak da se, dok postoji potreba, nastavi praćenje prisustva aflatoksina u životnim namirnicama i stočnoj hrani u Vojvodini.

Stočari su krajem februara ispred zgrade pokrajinske Vlade prosuli stotine litara mleka, nezadovoljni time što je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izneo podatke o povišenom nivou aflatoksina u mleku.

  • ns

    14.03.2013 17:05
    Jos malo razmisljanja
    "Glukozni (Bombonski) sirup pripada grupi glukoznih sirupa nastalih kiselinskom hidrolizom
    kukuruznog skroba.
    Proizvođači često koriste glukozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera.
    Glukoznoi sirup se naširoko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim supama."
    Mleko je posredni proizvod. Sirup je direktan proizvod kukuruza.
  • Alf

    14.03.2013 11:20
    Da li Srbija ima šanse u poljoprivredi
    Kakve šanse ima Srbija u poljoprivredi - posle ovog toksina u kukuruzu i mleku - nema nikakve.
    Prodaje se poljoprivredno zemjiše arapima - ako mi ne čuvamo naše , drugi tek to neće čuvati – oni su platili i šta ih briga za posledice.
    GDE JE POVERENJE DA IZ SRBIJE MOŽETE DOBITI KVALITET i uvek samo kvalitet.
    Jabuke pune pesticida poslate Rusima – koja sramota.
    Stalno se gubi poverenje u kvalitet raznih proizvoda iz Srbije , gube se ugovori , vraćaju se prozvodi mleka i od mleka , vraćaju se jabuke ,
    Kako steći ponovo poverenje ako jednom neko laže.
    Jadni i bedni ministri i sva garnitura , ne samo u poljoprivredi nego svuda.
    Ne smem ni da pišem jer moderator neće ništa – pa ni ovo objaviti.
  • 14.03.2013 10:02
    @Zabrinuta Mama - kontradikcija
    Da, pitanje je i kome verovati i šta uopšte jesti, kada je sve u prirodi podložno delovanju buđi ,odnosno aflatoksina, sva biljna hrana neposredno, a životinjska posredno. Da li se i na koji način uopšte može uticati da se usevi zaštite od pojave ovog toksina? Kako to rešavaju u Mađarskoj, gde je
    dozvoljeni nivo ovog toksina u mleku 0,00, kako oni to postižu i zašto nikada ne učimo od onih koji više znaju. Zašto je uopšte dozvoljeno da kod nas cela stvar ode toliko daleko?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.