U Srbijagasu mimo zakona potrošeno 46 milijardi

U izveštaju za poslovanje u 2011. DRI je ustanovila da je u Srbijagasu, mimo zakona o javnim nabavkama, potrošeno skoro 46 milijardi dinara.
U izveštaju za poslovanje u 2011. DRI je ustanovila da je u Srbijagasu, mimo zakona o javnim nabavkama, potrošeno skoro 46 milijardi dinara.

Revizori su utvrdili da, između ostalog, Srbijagas uvozi gas bez zaključenog spoljnotrgovinskog ugovora. Protiv direktora Dušana Bajatavića zbog toga je najavljeno pokretanje prekršajnog postupka, a u Srbijagasu obećavaju da će ispraviti nepravilnosti.

Revizori navode da su potrebne papire dobijali na kašičicu, što je otežavalo njihove pokušaje da utvrde kako su u tom preduzeću trošene pare. Ustanovljene su brojne nepravilnosti, a samo u oblasti javnih nabavki, Srbijagas je zaključio ugovore u ukupnoj vrednosti od 22,5 milijarde dinara, a da nije sproveo zakonom predviđene postupke javne nabavke.

Najveće stavke u toj sumi predstavljaju kredit u vrednosti 11,87 milijardi dinara, ugovori o izgradnji gasovoda od 10,1 milijarda dinara,dok se preostala vrednost odnosi na nabavke čeličnih cevi, advokatske usluge i slično.

Što se tiće podele dobiti, revizori se nisu uverili u opravdanost ulaganja 112 miliona dinara u košarkaški klub Vojvodina Srbijagas. Konsultantskim kućama "Ces Mekon" i "Dilojt" je plaćeno 40 miliona dinara, iako nema dokaza da su izveštaji i urađeni. Zanimljiv je i podatak da Srbijagas plaća "penale" na neiskorišćeni deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, i to je u 2011. godini iznosilo skoro 50,5 miliona dinara.

  • NS

    26.03.2013 16:21
    ...
    Gde su pare? Ko je kiv? Sve ce se saznati nisa nije bez razloga.
  • Lule

    24.03.2013 20:42
    Pitajte Bajatovicevog savetnika za ekonomska pitanja Dragisu Martinovica GDE SU PARE!!!
  • jo

    24.03.2013 13:11
    Capo di tutti capi
    Ili šef svih šefova.Čovek sa svojom ekipicom mladih i matorih socijalista koje je nakrcao u gas ko na nojevu barku proćerdao 46 milijardi državnog bovca a nema prepoštenog SNS-ekonomiste da to spomene a puna su mu usta RBV i kako je tamo neko krao.I na kraju prekršajna prijava kao kad predješ semafor na crveno,ili ne vežeš pojas.Pa koliko državnog novca treba proćerdati da bi ovde neko popio krivičnu prijavu i zaglavio tamo gde je i trebao da ide još 2000-te ali zna se ko ga je tad spasao.Novi Sad je mali grad i sve se zna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.