Posle 14 godina uskoro ponovo transplatacije srca u Srbiji

Transplantacije srca čije je izvođenje ponovo bilo planirano u Srbiji od marta, odložene su zbog tendera koji je raspisan za opremu, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić i dodao da se nada da će sve biti rešeno za 20 dana.

Transplantacije srca čije je izvođenje ponovo bilo planirano u Srbiji od marta, odložene su zbog tendera koji je raspisan za opremu, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić i dodao da se nada da će sve biti rešeno za 20 dana.

U Srbiji se transplantacija srca ne obavlja od 1999. godine, a posle 14 godina čekanja, ona je trebalo ponovo da se radi od marta u Kliničkom centru Srbije.

- To se nije dogodilo u martu zato što se čekao kraj tendera za neophodnu opremu. Tender je završen pre dva dana i sada čekamo da vidimo da li će neko uložiti žalbu. Ako ne bude žalbe, transplantacija bi mogla da se radi za nekih 20 dana - kazao je Ristić.

Prema njegovim rečima, osim opreme, neophodno je precizno definisati gde će se tačno obavljati transplantacije i koji doktori i medicinske sestre bi ih radile. - Mi imamo obučene kadrove, čekamo opremu, ali transplantacija naravno zavisi od donora, mi ne možemo znati kada će se pojaviti donor - kazao je Ristić.

Zbog toga što se transplantacija ne obavlja u Srbiji, ne postoje ni tačne liste čekanja. - Ne zna se tačno koliko ljudi čeka na transplantaciju, ali na našem odeljenju kardiohirurgije na transplantaciju čeka pet pacijenata - kazao je Ristić i dodao da je Klinički centar pozvao kardiohirurge iz unutrašnjosti da dostave spiskove i pošalju pacijente kojima je konstatovana slabost srčanog mišića.

Sa brojem od 80.000 donora Srbija je na dnu donatorske lestvice, ukazala je nedavno ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović koja je najavila i izmene zakona kako bi se njihov broj povećao. Ristić koji je i član Transplantacione Komisije, rekao je da Komisija radi na donošenju neophodnih podzakonskih akata.

  • novosadjan

    03.04.2013 15:09
    doktori obuceni a oprema jos nije ni kupljena verovatno traze neke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija