U selima 50.000 kuća prazno

U selima Srbije trenutno ima više od 50.000 praznih kuća, dok u 145.000 njih niko ne živi stalno.
U selima Srbije trenutno ima više od 50.000 praznih kuća, dok u 145.000 njih niko ne živi stalno.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Dragan Škorić kazao je da od 4.600 sela u Srbiji čak 73% nema dom kulture ni biblioteku, 400 sela nema nijednu prodavnicu, 2.760 sela nema vrtić, a bez pošte je 2.000 sela.

"U 986 sela stanuje manje od 100 žitelja i ona će nestati za jednu deceniju. Najviše zabrinjava činjenica da 260.000 momaka i 100.000 devojaka sa sela, starosti od 30 do 45 godina, nisu zasnovali porodicu", naglasio je Škorić.

Prema njegovim rečima, u dve trećine sela ne postoji veterinarska ambulanta, iako je glavno zanimanje poljoprivreda, a samo u malom broju ruralnih naselja postoje biljne apoteke.

"Teški uslovi za život, udaljenost od gradova, loša mreža puteva i gotovo nikakve šanse za zaradu osim obrade zemlje, najčešći su razlozi zbog čega su proteklih decenija sela gotovo desetkovana", kazao je Škorić.

Potpredsednik Odbora za selo SANU Milovan Mitrović istakao je da je Srbiji potrebna nova agrarna i socijalna reforma koja bi obuhvatila pravno i tehničko uređenje obradivog zemljišta, uređenje vodotokova, novo organizovanje zemljoradnika, pre svega u zadruge, kao i jačanje seoske samouprave, osiguranje sistemske državne potpore agrarnim naučnim institutcijama i reforma seoskih škola.

On je predložio da Skupština Srbije formira Nacionalni savet za selo i poljoprivredu koji bi davalo stručno mišljenje o zakonskim predlozima koji se odnose na održivi razvoj sela i poljoprivrede, na postojeću strategiju i tekuće mere agrarne politike.

Ističući da su sela u Srbiji zapuštena, predsednik Odbora za selo SANU je naglasio da ne treba da se pomirimo sa takvim stanjem i "crnom slikom" srpskog sela.

Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao je da je Odbor za selo jedan od najaktivnijih odbora te naučne institucije, podsetivši da je osnovan pre tridesetak godina, a ponovo je oformljen pre dve godine, nakon što je u jednom periodu "utihnuo".

On je naglasio da je krajnje vreme da se o multidisciplinarnim problemima sela progovori argumentovano i kompetentno.

"Srbija raspolaže povoljnim prirodnim i klimatskim uslovima za razvoj raznovrsne poljoprivredne proizvodnje, međutim ti resursi ni izdaleka nisu adekvatno iskorišćeni", naveo je Hajdin dodajući da je došlo vreme kada proizvodnja hrane traži najkvalitetnije kadrove, najmoderniju opremu, vrhunsku tehnologiju i visoke standarde.

Poseban problem, kako je istaknuto, predstavlja neorganizovano zadrugarstvo koje čeka novi zakon od 1996. godine.

Danas je zadrugarstvo u Srbiji na marginama jer postoje samo 2.124 zadruge sa svega 123.000 zadrugara dok u svetu ima 750.000 zadruga sa više od 800 miliona članova.

  • Joca

    19.04.2013 08:59
    Selo-grad
    Migracije stanovnistva iz sela u gradove su svetski proces, a ne samo u Srbiji.

    Razloga je mnogo ali najvazniji su:

    - Skuplji zivot na selu zbog porasta cene energije.
    - Mogucnost stvaranja dohodka je mnogo veca u gradu, zbog mnogo veceg broja ljudi, a samim tim i tokovima.
    - Prihodi od poljoprivrede bitno smanjeni zbog nekontrolisanog uvoza, nelojalne konkurencije i korupcije u kupoprodaji proizvoda.
    - Ukrupljavanje poljoprivrednih poseda u korist krupnog kapitala.
    - Zivot na selu je veoma dosadan i kulturno veoma siromasan. Obrazovanje je cesto jako lose organizovano i lose.
  • MaloMorgen

    19.04.2013 08:44
    Drugovi!
    "Drugovi! Mi trebamo, mi zelimo, mi cemo..."

    To slusam odkad sam se rodio. Sve se vidi, sve se zna, svi pametni i opet stvari idu nizbrdo.

  • Scotch Bonnet

    19.04.2013 07:56
    @ Semtex
    Sve je to istina sto si naveo u svom tekstu o unistavanju Vojvodjanskih dobara i malih poljoprivrednika. Medjutim, moram da te razocaram povodom tvog tumacenja politike EU i ovih sto zahtevaju nezavisnu Vojvodinu.

    Kao prvo EU ima dobre poljoprivredne planove i strategije bas za male poljoprivrednike problem je u tome sto nas paor nece da radi a i opasno manjka sa znanjem. Nasi paori se drze repe, kukuruza, zita i soje ko pijan plota a postoji i mnogo profitabilniji uzgoju drugih kultura.

    Druga prepreka je naravno drzava Srbija koja konstatno tlaci i unistava poljoprivrednike i poljoprivredu u svakoj danoj situaciji. Sta ti mislis zasto se poklanja onolika zemlja Arapima!? Jel tu zemlju poklanjaju Arapima Vojvodjani?

    I pod tri, oni koji traze nezavisnost vojvodine su proizvod destruktivne politike Beogradske vlastele poslednjih 25 godina. To su ljudi koji vide vise, sire i dalje od onih zaslepljenim Kosovskim mitom i nacionalnim ludilom.
    Takvih je sve vise i bice sve glasniji jer zivot prolazi a ponude za nekim prosperitetom i boljitkom nema. Trazi se alternativa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija