Nemoguća kontrola fantomskih firmi

Osnivanje firme za svega sto dinara pogoduje stvaranju fantomskih firmi i povećava mogućnost zloupotreba, kaže direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.
Osnivanje firme za svega sto dinara pogoduje stvaranju fantomskih firmi i povećava mogućnost zloupotreba, kaže direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.

Prema njegovim rečima, kroz takve firme, takozvane "perače novca", u celom svetu godišnje se realizuje oko pet odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda.

Ovu praksu u svim državama nije ni omogućila niti je sprečila jednostavna registracija firmi, a sa njom je moguće boriti se samo uspostavljanjem sistema oštrih sankcija, koje treba da sprovode nadležni.

Obradović navodi da je to slučaj i u Srbiji, gde su APR-u vezane ruke prilikom provere fantomskih firmi. "Ako nam neko donese sudski overen dokument gde se potvrđuje da je ta osoba svojeručno potpisala ugovor, to je za APR validna dokumentacija. Upravo da bi se sprečili pokušaji takvih zloupotreba, važno je da se elektronski povežemo i sa sudovima, ali i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sa kojim smo pre mesec i po dana potpisali protokol o saradnji. To podrazumeva da APR ima uvid u podatke, na primer, o ukradenim ličnim kartama, tako da lako možemo da proverimo identitet osobe koja podnosi neki zahtev za registraciju u APR. Nema razloga izigravati policajca i da zbog 0,01 odsto slučajeva zaustavljamo sistem i maltretiramo više od 300.000 preduzeća i preduzetnika", kaže on.

Obradović dodaje da je u toku formiranje "crne liste" preduzetnika koji su upropastili veliki broj preduzeća, koja će predstavljati dobar orijentir prilikom pretrage.ž

"Radna grupa za uspostavljanje registra diskvalifikovanih lica je formirana i uveliko radimo na tome. Ovakav registar već postoji u Makedoniji i u njemu su podaci osoba čije su firme u blokadi, i njima je zabranjeno osnivanje novih preduzeća dok god im je postojeće blokirano. U makedonskom registru se vode i podaci onih kojima je sud izrekao neku meru zabrane obavljanja određene delatnosti. Očekuje se da bi ovaj registar u Srbiji mogao da se uspostavi tokom 2014. godine. Makedonski registar je dobar primer: samo za jedan mesec u njega je upisano oko 40.000 osoba. Kod nas je u blokadi trenutno blizu 100.000 firmi i radnji, pa se iz toga može pretpostaviti koliko je 'kandidata' za upis u ovaj registar", navodi direktor Agencije za privredne registre.

Na listi 185 zemalja, Srbija se danas nalazi na 42. mestu u svetu za "mogućnost pokretanja poslovanja", dok, istovremeno, ulazi u krug 87 zemalja u svetu koje ne zahtevaju osnovni početni kapital prilikom registracije firmi, jer osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću košta svega 100 dinara.

  • hm

    04.05.2013 12:49
    olakšana procedura? ajde neka neko ode da osnuje udruženje građana i otvori račun u banci, zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma je u toj meri zloupotrebljavan da svaka banka traži kopije ličnih karata i koješta, a ko zna gde to sve završava... bitno je da se uzima para i para.
  • 04.05.2013 12:17
    Topla voda
    Ovaj misli da je nešto otkrio a njegov (APR) portal umnogome omoguićava skrivanje podataka. Uglavnom su našišali takse i sebi plate a vode najobičniji registar podataka. Nije normalno da direktor APR prima platu od 400-500 hiljada a predsednik osnovnog suda(gde se nekad vodio registar) 100 hiljada.
    Softver za pretraživanje APR je nepregledan, ne dopušta različite selekcije, ne daje sve podatke...
  • vexsa

    04.05.2013 11:09
    "Sudski overen dokument", iako se zna da overa ne znači ništa i predstavlja samo pečat za plaćenu taksu. Drugim rečima gospoda iz APR su priznala da niko ne kontroliše ništa nit vodi računa o nečemu pošto su jelte primljeni "preko konkursa" i po "stručnosti, iskustvu i znanju". Što bi rekli zabole ih a toliko se i trude. Najnovija fora je "elektronsko povezivanje" kako bi namestili poslove svojim rođacima i kumovima. Naravno za lopove i prevarante, "kradljivce identiteta" je "bussines as usual". Srbija međ šljivama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.