Đurić: Prištinska strana napustila razgovore o primeni sporazuma

Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić izjavio je da je prištinska delegacija u sredu napustila razgovore o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić izjavio je da je prištinska delegacija u sredu napustila razgovore o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Đurić je objasnio da je srpska strana došla u najboljoj nameri s ciljem da se sprovede duh i slovo sporazuma.

Kako se saznaje u izvorima koji su pratili razgovor radnih grupa Beograda i Prištine, prištinska strana tražila je da se najpre ukinu srpske institucije na severu Kosova, a da se onda, uz prevashodno učešće prištinskih vlasti, formiraju nove srpske institucije.

Takođe je traženo da se najpre stvori neko prelazno telo koje bi preuzelo sadašnje nadležnosti od srpskih opština na Kosovu i da se onda naknadno formira zajednica sprskih opština. To je bilo neprihvatljivo za srpski pregovarački tim, jer odudara od tačke sporazuma da se srpske institucije integrišu u sistem na Kosovu ali uz sopstveni politički upliv i status.

Prištinska strana je, takođe suprotno duhu i slovu sporazuma, zahtevala da se najpre ukinu svi sudovi u srpskim opštinama da bi se onda formirali novi i to isključivo u skladu s kosovskim zakonima.

  • Maša

    09.05.2013 11:42
    Eto dokaza braći sa Kosova da se sporazumom štite srpski interesi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.