Ekonomisti: Najavu vlasti o prestanku recesije uzeti sa rezervom

Tvrdnje nadležnih o izlasku Srbije iz recesije treba uzeti sa velikom rezervom, ocenjuju stručnjaci. Na kratak rok, zbog niske statističke osnovice iz 2012. privreda beleži pozitivan iskorak.

Tvrdnje nadležnih o izlasku Srbije iz recesije treba uzeti sa velikom rezervom, ocenjuju stručnjaci. Na kratak rok, zbog niske statističke osnovice iz 2012. privreda beleži pozitivan iskorak.

Vlast je obnarodovala da je Srbija izašla iz recesije, pošto je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto. Procente rasta niko ne spori, ali su zato stručnjaci sumnjičavi - tvrde da nema suštinskog pomaka u srpskoj privredi.

Industrijska proizvodnja, prema poslednjim podacima, beleži rast od 9,6 odsto. Posmatrano na međugodišnjem nivou, mart ove u odnosu na isti mesec 2012. predstavlja pad od 11,6 odsto. Pozitivan iskorak plod je investicija u auto-industriji ("fijat 500 L") i delom u naftnoj, ali i izuzetno niske statističke osnovice iz prošle godine. I promet u maloprodaji povećan je na mesečnom nivou u martu za 13,4 odsto, međutim, i dalje je manji nego pre godinu dana, i to za 17,5 odsto. U prvom tromesečju, povećan je izvoz za čak 22,7 odsto i to opet zahvaljujući, prvenstveno, kragujevačkom "Fijatu".

"Jasno je da sve to na kratak rok, zbog niske statističke osnovice, rezultira pozitivnim iskorakom, ali bez dodatnih novih većih investicija nema osetnijeg oporavka", tvrdi Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja IZIT. "Srbija polako izlazi iz recesije, ali još ne iz duboke ekonomske i društvene krize. Zbog nereformisanog javnog sektora, budžetski deficit postaje "bolna tačka" srpske ekonomije, zbog čega se pribegava određenim poreskim zahvatima da bi se popunila ta praznina, poput povećanja doprinosa za penzijsko osiguranje, uz rasterećenje privrede preko poreza na zarade. A za potpuni opravak privrede neophodne su sveobuhvatne strukturne reforme, pre svega u javnom sektoru", navodi Đogović.

Zato, smatra on, vest o prestanku recesije treba uzeti sa velikom rezervom. To je svakako signal izvesnog oporavka, a sada je, kako kaže, dobar trenutak da se taj taj iskorak iskoristi i krene u suštinske reforme, koje bi podstakle rast zaposlenosti, oživljavanje standarda građana i podizanje produktivnosti u privredi.

Profesor Ljubomir Madžar smatra da još nismo izašli iz recesija iz najmanje dva razloga, a prvi je da postoje kriterijumi, prihvaćeni u svetu, da treba ostvariti stope rasta privrede najmanje u dva vezana kvartala da bi se govorilo o eventualnom izlasku: "Drugo, naša privreda je u veoma "rovitom" stanju da nam ne bi mnogo pomoglo sve i da smo dva ili tri kvartala uzastopce "rasli", jer je situacija takva da su dugoročniji izgledi krajnje nepovoljni."

"Teška je situacija, posebno u našem budžetskom deficitu, tako zaposleni u zdravstvu za prvomajske praznike nisu primili platu. Dakle, budžetska je kriza, s jedne strane i velika kriza neplaćanja, s druge. Sama država je dužna oko milijardu evra raznim organizacijama. Kada se to ima u vidu, onda je valjda neumesno i neprimereno govoriti o nekakvim stopama rasta", kaže Madžar.

  • ZoranNS

    13.05.2013 10:45
    Povećan izvoz zahvaljujući prošloj vladi
    Povećan izvoz zahvaljujući prošloj vladi, Dinkić se hvali fiatom, pa to je njemu omogućila Tadićeva vlada, oni su finansirali otvaranje radnih mesta, ova vlada samo ubire plodove. U utisku nedelje Aleksandar Ljubić, državni sekretar u ministarstvu finansija na sva usta kudi DS, a jedini njihov uspeh je Fiat koji je izfinansirala vlada DS.
  • Mili

    13.05.2013 09:55
    Ima li smisla govoriti o izlasku iz recesije u državi i kojoj je 50% radno sposobnih ljudi nezaposleno?
  • MaloMorgen

    13.05.2013 09:44
    Brojke ne lazu
    Cvetkovic je jos pre dve godine rekao da je Srbija izasla iz krize. A cinjenice znamo. I njemu zbog toga ni dlaka sa glave ne fali, a mi potonuli jos dublje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.