Dačić: Plate i penzije neće biti zamrznute niti smanjene

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da neće biti smanjivanja, niti zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru i da Vlada nijednu ključnu odluku u vezi sa radnicima neće doneti bez saglasnosti sindikata.
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da neće biti smanjivanja, niti zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru i da Vlada nijednu ključnu odluku u vezi sa radnicima neće doneti bez saglasnosti sindikata.

"Štednja je samo alibi onih koji bi da rade u interesu kapitala. Skresati javnu potrošnju i smanjiti plate i penzije zna svako. Nama nije interes da štede oni koji nemaju", rekao je Dačić na svečanosti povodom 110 godina od osnivanja Saveza samostalnih sidnikata Srbije.

Dačić je rekao da je svestan da njegov kabinet treba da predloži ekonomsku i socijalnu politiku koja će omogućiti razvoj zemlje i otvaranje radnih mesta, pre sve bolje plaćenih radnih mesta.

"Ako ne možemo da budemo bogatije društvo, možemo da budemo pravednije", rekao je Dačić i istakao da je uloga Vlade da obezbedi socijalnu pravdu.

On je rekao da je u Srbiji 25 odsto nezaposlenih, da je prosečna plata i penzija među najmanjima u Evropi, kao i da je loša struktura zaposlenih, odnosno da ih je malo zaposleno u realnom sektoru.

"Bez investicija i kapitala ne može se omogućiti privredni razvoj zemlje", rekao je Dačić i ponovio da investitori moraju u Srbiji da poštuju prava radnika kao što se poštuju u svetu.

Obraćajući se članovima Sindikata Dačić je rekao: "Ne može se odlučivati o vama bez vas".

Premijer je rekao i da je njegova vlada proistekla iz naroda i da mora ostati narodna da bi uživala poverenje građana, kao i da Vlada želi da joj sindikat bude ravnopravan saradnik i partner.

Podsetivši da je on predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta, Dačić je rekao da u radu Saveta postoje problemi, a da je jedan od njih pitanje reprezentativnosti.

Orbović: Nije kriva kriza već loša politika

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je na Akademiji da je za stanje u srpskoj privredi kriva loša ekonomska politika, a ne svetska kriza, koja je u Srbiji korišćena kao alibi za dalje umanjenje prava radnika i otpuštanja.

Orbović je upozorio da je postojeća situacija neodrživa i da Srbiju vodi u dalju nestabilnost i udaljava je od socijalnog progresa i ekonomskog napretka.

"Istina je da je stanje u privredi Srbije rezultat tranzicije koja beskonačno traje, loših privatizacija, manjkavih zakona, tolerisanja i činjenja zloupotreba, nepotrebnih rizika, jednom rečju potpuno pogrešne ekonomske politike", rekao je Orbović.

Srbiji je, kako je objasnio, potreban ekonomski i društveni model koji podržava privredni rast, zapošljavanje i socijalnu pravdu, a za to su neophodni širi politički i socijalni dijalog, kolektivni ugovori, kao i društveni dogovor o strategiji razvoja Srbije.

"Nije dovoljno da bolju budućnost samo želimo ili sanjamo, već je moramo sami graditi i boriti se za nju. Graditi je dostojanstvenim radom i boriti se, ako je potrebno, svim sredstvima sindikalne borbe", rekao je Orbović.

Poredeći sadašnju situaciju sa onom od pre 110 godina, Orbović je rekao da je pre više od jednog veka za radničku nadnicu moglo da se kupi 9,6 vekni hleba, 3,5 kilograma govedine ili četiri kilograma svinjetine, a da danas za minimalnu nadnicu od 920 dinara može da se kupi 9,5 vekni hleba, 1,5 kilogram govedine ili 2,5 kilograma svinjetine.

Orbović je upozorio da se, pored toga što je kupovna moć socijalno najugroženijih manja nego pre jednog veka, radnici suočavaju sa nepoštovanjem zakona koji garantuju njihova prava, ali i stalnim pritiscima stranih investitora, Američke privredne komore i još nekih organizacija poslodavaca da se ta prava dodatno umanje.

Svečanoj akademiji SSSS-a prisustvuju i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Akademija je organizovana u znak sećanja na 27. april 1903. godine, kada su se svi strukovni sindikati udružili u Radnički savez Srbije, iz kojeg je kasnije proistekao Savez sindikata Srbije.

  • galenikas

    26.05.2013 11:47
    zasto orbovic nije sprecio pljacku galenike a sedeo je u upravnom ili nadzornom odboru kojem vec i uzimo pare veliki vodja sindikata
  • 19.05.2013 13:19
    Penzije, 90% penzionera su BEDNE

    PROSECNA mesecna zarada, je takodje bedna u 80%

    i sta tu treba zamrznuti, kada se ne moze od jedne zarade mesecno do druge normalno ziveti
    /a oni koji NE RADE zbog odlicne vladine prgnizacije ,njih je vec davno vlast otpisala/

    jer to znaci da Dacic kaze kako ce biti HUMAN
    prema garadjanima,koji su penzioneri ili sa prosecnim mesecnim zaradama...njih ce
    ostavice da imaju ista primanja kako bi mogli da plate racune

    i da grickaju korenje sa hlebom od predhodnog dana
  • Novonasađen

    18.05.2013 09:26
    E,ako je bata-Dača reko,onda .....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.